Nieuws

Kamerleden reageren verbolgen op brief minister Lelystad Airport

Minister Cora van Nieuwenhuizen.
Kamer- en Statenleden reageren verbolgen op een brief die minister Cora van Nieuwenhuizen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ze laat daarin weten dat de Tweede Kamer niet op voorhand gaat spreken over de maatregel die vliegtuigen van Schiphol naar Lelystad moet sturen, de zogenaamde verkeersverdelingsregel (VVR). © archief ANP
NIJBROEK - Kamer- en Statenleden reageren verbolgen op een brief die minister Cora van Nieuwenhuizen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ze laat daarin weten dat de Tweede Kamer niet op voorhand gaat spreken over de maatregel die vliegtuigen van Schiphol naar Lelystad moet sturen, de zogenaamde verkeersverdelingsregel (VVR).
'Het betekent dat de Tweede Kamer buitenspel staat', reageert Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks. 'Je wordt gewoon voor een voldongen feit geplaatst.' 
De politiek wil Lelystad Airport gebruiken als overloopluchthaven voor Schiphol. Vakantieverkeer moet verplaatst worden naar het vliegveld in de polder, zodat Schiphol zich kan richten op vluchten die belangrijk zijn voor het netwerk van de luchthaven. 

Politiek gevoelige maatregel

Het is dus niet de bedoeling dat Lelystad autonoom groeit en bijvoorbeeld prijsvechters van buiten Schiphol de vluchten van Lelystad gaan vullen. Een meerderheid in de Tweede Kamer nam in december 2018 een motie aan van de SP waarin ze expliciet uitsprak geen autonome groei te willen.
De VVR moet die verplaatsing regelen. De eerste versie werd ingetrokken door het ministerie, omdat Europese marktregels Nederland niet toestaan regels te maken die ervoor zorgen dat nieuwkomers van buiten Schiphol worden geweerd. Een nieuwe versie werd naar Brussel gestuurd en geaccepteerd. Daarin wordt gedeeltelijke autonome groei toegestaan. Iets dat tegen de motie van de Kamer ingaat.  
Ook had de Kamer over de eerste versie afgesproken met de minister dat de maatregel besproken zou worden. Nu laat Van Nieuwenhuizen weten dat die afspraak niet geldt voor de nieuwe versie. Dat betekent dat de Kamer erover kan oordelen als het gewijzigde Luchthavenbesluit wordt besproken. 'Dan kan het alleen niet meer aangepast worden.'

'Ze beduvelt je waar je bij staat'

'Of je nu inwoner of Kamerlid bent, ze beduvelt je waar je bij staat', reageert Statenlid voor de provincie Gelderland Antoon Kanis op een reactie van zijn partijgenoot Paternotte van D66 uit de Tweede Kamer. Paternotte spreekt over een 'Hutspotredenering'.
Voor Tweede Kamerlid Cem Laçin van de SP, die de motie in december 2018 indiende, zijn het 'rare sprongen van een kat in het nauw'.
'De minister veegt het van tafel en ze zet ons en daarmee iedereen die zich met Lelystad Airport bezighoudt buitenspel', aldus Laçin.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!