Nieuws

Wethouder Buwalda van Culemborg stapt per direct op

Simon Buwalda heeft donderdag per direct zijn ontslag ingediend als wethouder van Culemborg. De CDA-wethouder zegt de politieke consequentie te trekken uit de extra financiële tekorten binnen Wet maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. De afgelopen dagen bleek dat Culemborg naast een eerder bekend geworden tekort van 300.000 euro nog eens een half miljoen euro tekort komt op het zogenoemde sociaal domein. © gemeente Culemborg
CULEMBORG - Simon Buwalda heeft donderdag per direct zijn ontslag ingediend als wethouder van Culemborg. De CDA-wethouder zegt de politieke consequentie te trekken uit de extra financiële tekorten binnen Wet maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. De afgelopen dagen bleek dat Culemborg naast een eerder bekend geworden tekort van 300.000 euro nog eens een half miljoen euro tekort komt op het zogenoemde sociaal domein.
Buwalda was raadslid in Zaltbommel voordat hij in 2018 wethouder in Culemborg werd.
'Met het vertrek van wethouder Simon Buwalda verliezen wij een betrokken, enthousiaste en vrolijke collega. Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor Culemborg, in het bijzonder voor Culemborgers die zich in een kwetsbare positie bevinden', stelt burgemeester Gerdo van Grootheest.
Dat Culemborg, net als veel andere gemeenten, geld tekort komt in het sociale domein, was al langer duidelijk. Het nieuwe tekort, de reden van Buwalda's vertrek, is pas de afgelopen dagen duidelijk geworden.

Snelle opvolging

Hoe het verder moet met het dagelijks bestuur van de gemeente Culemborg moet volgende week woensdag duidelijk worden tijdens een raadsvergadering. In een gezamenlijke verklaring van een zevental fracties in de Culemborgse gemeenteraad staat dat de partijen respect hebben voor de stap van de CDA-wethouder.
'Net als bijna alle gemeenten in Nederland kampt ook Culemborg met financiële tekorten in het sociaal domein en is er tegelijkertijd een opgave om de zorg en ondersteuning voor inwoners te verbeteren. Deze uitdagingen rechtvaardigen een snelle opvolging van Simon Buwalda om dit vorm te geven', zo staat in de verklaring.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!