Nieuws

Elektrische voedselbus in Rivierenland: eerlijke prijs voor boer en baan voor werkzoekende

Boeren en tuinders gaan met ingang van deze zomer zelf op kleine schaal hun producten afzetten. Ze willen zo een eerlijkere voor hun groente en fruit. Werkzaak Rivierenland in Tiel dat langdurige werklozen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan wil helpen, zorgt voor de distributie van de producten in een elektrisch busje. © Pxhere
TIEL - Boeren en tuinders gaan met ingang van deze zomer zelf op kleine schaal hun producten afzetten. Ze willen zo een eerlijkere voor hun groente en fruit. Werkzaak Rivierenland in Tiel dat langdurige werklozen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan wil helpen, zorgt voor de distributie van de producten in een elektrisch busje.
Vooralsnog bedienen deelnemende Betuwse boeren en tuinders regionale horeca, bedrijfsrestaurants, boerderijwinkels, speciaalzaken en supermarkten. Als het project eenmaal loopt is het de bedoeling dat ook consumenten streekproducten kopen aan de deur.
Dan hoopt Werkzaak Rivierenland ook meer mensen aan het bezorgen te hebben, zegt Theo Niënhaus van Werkzaak. In eerste instantie gaat het om 2 tot 4 mensen die het elektrische busje dat wordt ingezet gaan besturen.
Deze nieuwe regionale voedselketen is behalve van Werkzaak Rivierenland een initiatief van onder meer coöperatie De Fruitmotor en de Betuwse Fruitshop. 'We signaleren bij consumenten en bedrijven, horeca en retailers een groeiende behoefte aan verantwoord en regionaal geproduceerd voedsel', legt Hilde Engels van De Fruitmotor uit. 'Met verantwoord bedoelen we een goed en gezond product dat is geproduceerd met oog voor mens, dier en milieu.'

Twee bijeenkomsten

De initiatiefnemers proberen met twee bijeenkomsten in februari en maart deelnemers aan zowel de distributie- als afnamekant warm te krijgen voor het project. De provincie Gelderland draagt bij met een subsidie van 120.000 euro. Ook vier gemeenten doen mee: Tiel, Culemborg, West Betuwe en West Maas en Waal.
Begin juli gaat het eerste busje rijden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!