Instellingen

Blindenbibliotheek in Ermelo zoekt nieuwe voorleesstemmen

Al decennialang faciliteert de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) passende leesvormen voor blinden en slechtzienden. Dit doet ze door middel van het maken van boeken in braille, maar ook door het vervaardigen van luisterboeken. Om te zorgen dat mensen met een leesbeperking kunnen genieten van boeken, is de CBB op zoek naar nieuwe voorlezers. © Omroep Gelderland
ERMELO - Al decennialang faciliteert de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) passende leesvormen voor blinden en slechtzienden. Dit doet ze door middel van het maken van boeken in braille, maar ook door het vervaardigen van luisterboeken. Om te zorgen dat mensen met een leesbeperking kunnen genieten van boeken, is de CBB op zoek naar nieuwe voorlezers.
In één van de negen opnamestudio's die de CBB Ermelo telt, kruipt Aletta van Meer achter de microfoon. Met de recordknop op de tablet start ze de opnames en met een rustige stem begint ze met het voorlezen van het boek Achter Het Aanrecht
Al vijftien jaar lang leest Aletta boeken, kranten en tijdschriften in bij de bibliotheek. ‘Het is gewoon ontzettend leuk om te doen. Lezen op zich is heel erg leuk maar de sfeer is hier ook goed. Ze zijn altijd blij als je er weer bent.’ 

Speciale luisterboeken

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek verachtvoudigde bijna het aantal geleende luisterboeken bij de algemene bibliotheken in de periode van 2015 tot en met 2018. Het luisteren van een luisterboek wordt, ook onder niet visueel beperkte consumenten, dus steeds populairder.
Toch is het inlezen van een boek voor blinden en slechtziende anders. De boeken worden rustig en zonder stemmetjes of versnellingen ingesproken zodat er langere tijd naar geluisterd kan worden. Ook is er apparatuur beschikbaar waarmee visueel beperkten makkelijker door het boek kunnen navigeren.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Blindenbibliotheek in Ermelo zoekt nieuwe voorleesstemmen
Hoewel de bibliotheek de naam Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden heeft, worden er allerlei soorten boeken ingesproken. Zowel christelijke boeken als romans, thrillers, kranten en tijdschriften. Aletta kiest zelf haar boeken uit. 'Je kunt als inlezer uit een lijst met boeken kiezen. De CBB houdt wel een beetje rekening met je voorkeuren', vertelt ze.

Nieuwe vrijwilligers

Om meer boeken beschikbaar te stellen, is de CBB op zoek naar nieuwe inlezers. 'Om te bepalen of een persoon geschikt is om in te lezen kan er een stemtest gedaan worden via de website Test Je Stem', zegt Aletta.
Als de stem goedgekeurd wordt, wordt er een stemtest gedaan in de studio. 'Hierna krijgen de nieuwe vrijwilligers intern les over de opnameapparatuur en kunnen zij vervolgens aan de slag', aldus Alleta.
Wilt u inlezer worden? Reageer dan via Gelderland Helpt
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!