Nieuws

Wat is de stikstofschade voor het World Food Center Ede?

Impressie van het WFC-gebied zoals het bedacht is.
Meer dan vijftig bouwprojecten in de gemeente Ede worden geraakt door de stikstofcrisis, maakte Omroep Gelderland eerder bekend. Eén van de projecten is het World Food Center. Wat de precieze gevolgen daarvoor waren, was nog onduidelijk. Tot deze week. © Gemeente Ede
EDE - Meer dan vijftig bouwprojecten in de gemeente Ede worden geraakt door de stikstofcrisis, maakte Omroep Gelderland eerder bekend. Eén van de projecten is het World Food Center. Wat de precieze gevolgen daarvoor waren, was nog onduidelijk. Tot deze week.
Op het kazerneterrein in Ede - vlak bij station Ede-Wageningen - plant de gemeente honderden woningen, tientallen bedrijven, een congrescentrum en een voedselthemapark (de World Food Center Experience).

Meer dan de helft kan door

'Meer dan de helft' van de geplande bebouwing op het 28 hectare grote gebied kan zeker doorgaan, stelde wethouder Leon Meijer donderdag tijdens de raadsvergadering. Daarvoor heeft de gemeente al een onherroepelijke natuurbeschermingsvergunning. De rest is nog onzeker. Wethouder Meijer hoopt op nieuwe landelijke regelgeving.

World Food Center Experience

De bouw van het veel besproken voedselthemapark, de World Food Center Experience, loopt volgens wethouder Meijer geen gevaar. Dat benadrukt hij in gesprek met Omroep Gelderland.
'Die kan met de bestaande vergunning gerealiseerd worden', zegt Meijer. 'Daar hoeft niet zoveel voor gebouwd te worden, we hebben een bestaand gebouw.' Waar het wél kan gaan knellen, is de woningbouw en de bedrijvigheid op het terrein.

Risico

In totaal wil de gemeente - over een periode van ongeveer vijftien jaar - zeshonderd woningen en 50.000 tot 60.000 vierkante meter voor bedrijven mogelijk maken. Ook staat er naast de Experience een hotel en congrescentrum gepland.
Maar dat kan er niet allemaal komen op basis van de vergunning die er nu ligt.
Inrichting gebied World Food Center.
Meer dan vijftig bouwprojecten in de gemeente Ede worden geraakt door de stikstofcrisis, maakte Omroep Gelderland eerder bekend. Eén van de projecten is het World Food Center. Wat de precieze gevolgen daarvoor waren, was nog onduidelijk. Tot deze week. © Gemeente Ede.
En ook de zogenoemde 'flexibele zone' - waar nog geen definitieve plannen voor zijn - kan niet aangepakt worden op basis van de huidige vergunning. Kortom: er moet wat veranderen, anders komt er maar een half World Food Center-gebied.

'Beheersbaar risico'

Meijer noemt het ontbreken van een vergunning voor het hele gebied een 'beheersbaar risico'. Het project kan met de bestaande vergunning wel starten en dat is volgens hem het belangrijkste. Pas na zeven jaar kan het eventueel gaan knellen, stelt hij, al acht Meijer die kans zeer onwaarschijnlijk.
'We verwachten niet dat heel Nederland gaat zitten wachten en niks meer doet met de hele stikstofproblematiek', stelt hij. 'Er komen oplossingen. Wat ons betreft zullen die er tijdig zijn, zodat we netjes kunnen doorbouwen in dit gebied.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!