Nieuws

Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

Ter illustratie.
Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging. © ANP (archief
DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
Van 2020 tot en met 2022 stelt de gemeente 25.000 euro per jaar beschikbaar voor de leefbaarheidsprojecten. 'We kregen voorheen altijd veel interessante verzoeken van burgers, waar we tot op heden helaas geen potje voor hadden', vertelt wethouder Sjef van Elk. Druten kijkt nu met een schuin oog naar Wijchen. Daar werken ze al een tijdje met 'Meerdoenertjes': burgers met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen dan aankloppen bij de gemeente om hun plan te bekostigen.
Het college van Druten stelt 6000 euro beschikbaar voor haar eigen variant van de Meerdoenertjes, de overige 19.000 euro is voor andere leefbaarheidsprojecten. Zo gaat er bijvoorbeeld 1500 euro per jaar naar een lokale ouderenvereniging.

'Met elkaar, voor elkaar'

Per Meerdoenertjes-activiteit kunnen burgers maximaal driehonderd euro ontvangen, die zij mogen gebruiken voor het op touw zetten van een ‘eenvoudig idee’. ‘Denk daarbij aan een buurtfeest, een theatervoorstelling of de financiering van een sportteam’, legt Van Elk uit. ‘Kleine initiatieven die heel waardevol kunnen zijn.’
Een burgerjury beoordeelt vervolgens of het project de investering waard is. ‘Het zorgt voor maximale burgerparticipatie: inwoners werken met elkaar, voor elkaar’, besluit de wethouder.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.