Nieuws

Nijkerk floreerde vroeger in de tabaksindustrie

Halfzware shag uit Nijkerk.
Even tabak snuiven of kauwen op pruimtabak. Tegenwoordig is het haast niet voor te stellen, maar vroeger gebeurde het volop. Veel van de snuif- en pruimtabak werd in Nijkerk verbouwd. De Veluwse stad floreerde ooit in de tabaksindustrie. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Even tabak snuiven of kauwen op pruimtabak. Tegenwoordig is het haast niet voor te stellen, maar vroeger gebeurde het volop. Veel van de snuif- en pruimtabak werd in Nijkerk verbouwd. De Veluwse stad floreerde ooit in de tabaksindustrie.
In de achttiende eeuw was tabak hét product van Nijkerk. 'De achttiende eeuw was ook wel de gouden eeuw van Nijkerk', vertelt Saskia van den Berg in het programma Ridders van Gelre. In die tijd was Nijkerk, na Arnhem, met ruim 3.300 inwoners de tweede stad van de Veluwe.
De tekst gaat verder onder de video.
Nijkerk floreerde vroeger in de tabaksindustrie - Ridders van Gelre
Snuif- en pruimtabak was de specialiteit van Nijkerk. 'Je verbouwde tabak en er was veel vraag naar snuiftabak, een verwerking van het tabak. Als je het op een bepaalde manier verbouwde kreeg je dikke grote bladeren welke geschikt zijn voor snuiftabak.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!