Millingen aan de Rijn

KIJK LIVE | KadaverCam laat lijkenpikkers zien

Het kadaver in de Gelderse Poort.
Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Het is eten en gegeten worden. Buitengewoon, ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer geven je vanaf vandaag weer een uniek kijkje in deze oneindige cyclus van leven en dood. © Omroep Gelderland
Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Het is eten en gegeten worden. Buitengewoon, ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer geven je vanaf vandaag weer een uniek kijkje in deze oneindige cyclus van leven en dood.

Uniek in Nederland

Na het succes van vorig jaar verschijnt het project Dood doet Leven van ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer voor de tweede keer voor de camera. 'Het was verrassend wat er vorig jaar voor de camera verscheen. Dat willen we in 2020 nogmaals met jullie delen door middel van deze unieke livestream', vertelt Bart Beekers van ARK Natuurontwikkeling.
Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is ongebruikelijk in Nederland. Dood doet Leven zet zich in voor de terugkeer van dode dieren en grote aaseters in de natuur. Zo worden aangereden dieren niet verwijderd, maar teruggebracht naar de natuur waar ze vandaan komen. Een van deze dode reeën ligt nu voor de camera van Buitengewoon.
Kijk hieronder naar de livestream. De tekst gaat verder onder de video.

Deze 'lijkenpikkers' kun je voor de camera zien

'Omdat veel dode dieren niet in de natuur terugkeren, hebben soorten die van aas afhankelijk zijn het behoorlijk moeilijk. Zo zijn de raaf en de zwarte wouw nog steeds zeldzaam', legt boswachter Twan Teunissen van Staatsbosbeheer uit.
Meer dieren dan je zou denken, doen zich op de één of andere manier tegoed aan aas. Als je de livestream goed in de gaten houdt, zou je volgens Teunissen veel 'lijkenpikkers' kunnen zien. 'Overdag heb je kans op vogels zoals de buizerd, ekster en koolmees. Heel misschien komen er wel raven langs. Maar als aan het einde van de middag de duisternis invalt, wordt het echt spannend! In de buurt leven steenuilen, steenmarters, dassen en vossen.'
Download hier het gratis PDF-bestand met 'lijkenpikkers' van ARK Natuurontwikkeling. Welke dieren kun jij afstrepen?
Meer weten over het project Dood doet Leven? Klik dan hier voor ons Q&A formulier.
KIJK LIVE | KadaverCam laat lijkenpikkers zien
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!