Nieuws

Vietnamese onderscheiding voor cineast Joris Ivens

De Nijmeegse filmmaker Joris Ivens krijgt postuum de zogenoemde Friendship Medal van de Vietnamese regering. © archief Beeld en Geluid/Creative Commons CC BY-SA 3.0 NL
NIJMEGEN - De Nijmeegse filmmaker Joris Ivens krijgt postuum de zogenoemde Friendship Medal van de Vietnamese regering.
Ivens (1898-1989) krijgt de onderscheiding, omdat hij met diverse films de westerse wereld heeft laten zien welke gruwelijkheden plaatsvonden in Vietnam na de Amerikaanse inval, meldt de Europese Stichting Joris Ivens.
De Friendship Medal geldt in Vietnam als een hoge onderscheiding voor buitenlandse burgers die bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van het land. Ivens verbleef in de jaren zestig van de vorige eeuw enige tijd in Vietnam om filmbeelden te maken.
Van zijn hand verscheen onder meer Loin de Vietnam (Far from Vietnam, 1967). Daaraan werkten ook regisseurs Jean-Luc Godard en Claude Lelouch mee.
Ivens was overtuigd communist en had jarenlang een moeizame verhouding met de Nederlandse overheid. De Vietnamese ambassadeur in Nederland reikt de onderscheiding donderdag in Den Haag uit aan een familielid van Ivens.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!