Nieuws

Nijmegen wil dat nachtwinkels langer open kunnen blijven

Een avondwinkel in de Hertogstraat.
Het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders wil de openingstijden van nachtwinkels verruimen. Ook wil het college standplaatsen buiten het centrum toestaan om 's nachts tijdens de Vierdaagse bijvoorbeeld frisdrank te verkopen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders wil de openingstijden van nachtwinkels verruimen. Ook wil het college standplaatsen buiten het centrum toestaan om 's nachts tijdens de Vierdaagse bijvoorbeeld frisdrank te verkopen.
Nachtwinkels moeten nu zaterdag om middernacht sluiten in verband met de zondagsopenstelling. Op zon- en feestdagen moeten nachtwinkels tussen 22.00 uur en 0.00 uur dicht, om hun deuren daarna weer te openen. Het college wil daarvan af.

Bakzeil

Eigenlijk wilde wethouder Monique Esselbrugge een en ander afgelopen zomer al regelen met een nieuwe winkeltijdenverordening. Maar toen haalde zij bakzeil, omdat een meerderheid van de raad tot haar verbazing tegen het voorstel stemde om supermarkten en bouwmarkten ook op zon- en feestdagen te openen.
Mark Buck van oppositiepartij CDA vond niet dat Nijmegen het voorbeeld van andere gemeentes hoefde te volgen en vroeg zich af: 'Waarom zouden wij als raad op eerste kerstdag een bouwmarkt open willen gooien?' Hans van Hooft (SP) zei zelfs dat met de maatregel het voor mkb'ers een hel op aarde zou worden, omdat zij noodgedwongen mee zouden moeten met 'de grote jongens.'

Rare situatie

Doordat de winkeltijdenverordening er deze zomer niet door kwam, bleven ook de ruimere openingstijden voor nachtwinkels liggen. Met name op zondagen is er volgens wethouder Esselbrugge een rare situatie waarbij nachtwinkels om 22.00 uur dicht moeten, waarna ze om middernacht weer open mogen. 'Dit is voor de bedrijfsvoering van de nachtwinkels niet werkbaar.'
Met de ruimere openstelling voor standplaatsen wil de wethouder tijdens de Vierdaagse kraamhouders buiten het centrum de mogelijkheid geven om zaken als frisdrank te verkopen. 'Dat gebeurt nu vaak al, maar dan mag het wettelijk gezien ook', aldus wethouder Esselbrugge. Het college verwacht dat de nieuwe voorstellen wel omarmd worden door de gemeenteraad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!