Nieuws

160 klachten over vuurwerk in Wageningen, GroenLinks wil algeheel verbod

WAGENINGEN - Keiharde knallen, geschrokken dieren en achtergebleven rommel. Er werd heel wat geklaagd over vuurwerk in Wageningen. Bij het lokale Meldpunt Vuurwerkoverlast van GroenLinks kwamen meer dan 160 meldingen binnen.
Erik-Jan Bijleveld, fractievoorzitter van de partij, overhandigde de klachten maandagavond aan burgemeester Geert van Rumund. Vuurwerk is volgens GroenLinks Wageningen een groot probleem. Bijleveld wil daarom een algeheel vuurwerkverbod. 

Klachten ver voor jaarwisseling

'Dit jaar zijn er bijna 100 meer klachten binnengekomen dan vorig jaar', stelt Bijleveld. Maar het meldpunt was dit jaar ook een paar maanden eerder open.
De vuurwerkklachten stroomden al ver voor de jaarwisseling binnen. 1 oktober werd de eerste melding van vuurwerkoverlast gedaan. En meer dan de helft van de klachten kwam binnen voordat er überhaupt vuurwerk verkocht mocht worden.
Vooral in de wijk Noord West ervaarden veel mensen vuurwerkoverlast. Daar komt bijna een derde van de klachten vandaan. 

Stadsboerderij rustig

Rond de stadsboerderij en het verpleeghuis Torckdeal bleef het volgens Bijleveld wél rustig. Dat gebied was naar aanleiding van de vuurwerkklachten vorig jaar aangewezen als vuurwerkvrije zone. 'Die klachten zijn op één hand te tellen', zegt Bijleveld. 
'De dieren hebben rustig door kunnen slapen', bevestigt Jan Bakker, voorzitter van de stadsboerderij. 

Lange wachttijd bij de politie

Opvallend is dat melders van vuurwerkoverlast hun klachten nauwelijks doorgeven aan de politie. Slechts 28 van de 160 klachten werden daar gemeld, stelt GroenLinks Wageningen.
Mensen hadden mogelijk het idee dat het melden van de overlast 'geen zin' had. Ook zouden mensen hun melding gestaakt hebben, omdat de wachttijd voor het doorgeven van de klacht té lang was.

Reactie burgemeester: verbod?

Het gemeentebestuur neemt de cijfers van het vuurwerkmeldpunt van GroenLinks mee in de evaluatie van oud en nieuw.
Tekst gaat door onder de foto.
De burgemeester benadrukt dat de cijfers van de afgelopen twee jaren niet een op een met elkaar te vergelijken zijn, omdat het meldpunt afgelopen keer veel eerder bereikbaar was. Volgens Van Rumund is de jaarwisseling relatief netjes verlopen. 'Ik heb niet een heel zwaar oud en nieuw gehad', zegt hij. Om 2.00 uur werd hij gebeld dat er twee kleine brandjes waren geweest. 
Een volledig vuurwerkverbod ziet Van Rumund niet direct zitten, al is hij wel voor een gedeeltelijk verbod. 'Ik geloof dat je er goed aan doet om te stoppen met knalvuurwerk en vuurpijlen.' En een verbod op al het vuurwerk? 'Zo ver ben ik nog niet. Vuurpotten, veilig en op een goede plek, geven ook een stukje plezier.'
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!