Nieuws

Politie mocht schieten bij incident in Winterswijk

Agenten die in december 2018 in Winterswijk met hun dienstwapen schoten, hebben rechtmatig gehandeld. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM). © archief Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Agenten die in december 2018 in Winterswijk met hun dienstwapen schoten, hebben rechtmatig gehandeld. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM).
Bij het incident op 9 december 2018 werd een agent geraakt in zijn steekwerend vest. Een vrouw raakte bij het incident gewond.

Meerdere schoten gelost

Agenten gingen 's nachts op een melding af van vernieling en bedreiging. Toen ze met de melder in gesprek waren, leek het of de bedreigers weer terugkwamen. Toen een agent daarom naar buiten ging, zag hij iemand met een wapen naar boven komen. Er klonken schoten, de agent merkte dat hij geraakt was en loste enkele schoten. De agent die hem ter hulp kwam, loste ook enkele schoten. Uit het onderzoek blijkt dat er twee mannen en één vrouw aanwezig waren. De vrouw raakte gewond.
Na dit incident reed de auto met de verdachten weg. Agenten in een opvallende politieauto brachten de wagen tot stilstand. Een agent loste daarbij twee waarschuwingsschoten.

Agenten mochten schieten

Het OM trekt de conclusie dat alle drie de agenten hun wapen mochten trekken na onderzoek van de Rijksrecherche. Volgens het OM konden de eerste twee agenten zich beroepen op noodweer, omdat zij zich in een zeer bedreigende situatie bevonden. De schutter moest onder controle gebracht worden en daarbij was het gebruik van een dienstwapen passend, aldus het OM.
De andere agent handelde bij de aanhouding ook volgens de ambtsinstructie.

Verdachten voor de rechter

De drie verdachten komen 15 januari voor de rechter. Een 23-jarige man uit Winterswijk en een 27-jarige man uit Apeldoorn staan terecht voor poging tot afpersing of bedreiging. Ook wordt deze twee mannen de poging doodslag op de agent ten laste gelegd.
De 26-jarige vrouw is ook gedagvaard voor de poging doodslag, of medeplichtigheid daaraan. Aan alle drie de verdachten is daarnaast verboden wapenbezit ten laste gelegd.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!