Nieuws

Provincie ondertekent Schone Lucht Akkoord voor meer gezondheid

De luchtkwaliteit in Gelderland verbeterde de afgelopen jaren, maar tóch kan het volgens het provinciebestuur nog schoner. En daarom ondertekent Gelderland maandag het Schone Lucht Akkoord, samen met acht andere provincies, 35 gemeenten en de rjjksoverheid. Het doel? Een 'gezondheidswinst' van 50 procent. © ANP
ARNHEM - De luchtkwaliteit in Gelderland verbeterde de afgelopen jaren, maar tóch kan het volgens het provinciebestuur nog schoner. En daarom ondertekent Gelderland maandag het Schone Lucht Akkoord, samen met acht andere provincies, 35 gemeenten en de rjjksoverheid. Het doel? Een 'gezondheidswinst' van 50 procent.
'Schone lucht is van levensbelang. Te veel mensen overlijden nog jaarlijks aan de gevolgen van ongezonde lucht', zegt Gelders gedeputeerde Jan van der Meer. 'We werken hier al jaren aan, met succes. We moeten nu versnellen en onze krachten nog meer bundelen.'
Nieke Hoitink sprak op Radio Gelderland met gedeputeerde Jan van der Meer:

Zuiniger en schoner

De ondertekenaars van het nieuwe akkoord willen onder meer dat de scheepvaart energiezuiniger wordt, dat pakketdiensten schonere voertuigen gebruiken en dat er voorlichting komt over de schadelijke effecten van houtkachels.
Ook is nodeloos brandstofverbruik in de bouwsector de ondertekenaars een doorn in het oog. Maar er moeten ook maatregelen komen voor het wegverkeer, de landbouw en zélfs huishoudens moeten er aan geloven. 

Gezondheidswinst

Slechte luchtkwaliteit leidt nu jaarlijks tot 11.000 vroegtijdige sterfgevallen, aldus overheidscijfers. Het Schone Lucht Akkoord heeft gezondheidswinst als doel. Met andere woorden: er moeten minder mensen ziek worden en overlijden als gevolg van vieze lucht. Bij het akkoord hoort een overheidsinvestering van 50 miljoen euro. 
Provincies en gemeenten dragen ieder ook een steentje bij. Hoeveel Gelderland precies ophoest voor schone lucht, meldt het akkoord niet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!