Nieuws

Kitesurfers zetten redders ook op het Veluwemeer aan het werk

HARDERWIJK - De toename van het aantal incidenten op het water komt vooral door ongevallen met kitesurfers. Dat zegt de Reddingsbrigade. Mensen gaan volgens de hulpdienst onvoldoende voorbereid het water op, ook op het Veluwemeer.
De Reddingsbrigade Veluwemeer geniet deze maand van betrekkelijke rust. Alle boten en ander materieel worden nauwkeurig nagekeken en gecontroleerd. Alles moet klaar zijn voor het komende watersportseizoen. Vrijwillige redder Willem van de Kooy, hoopt dat het dan minder druk wordt dan afgelopen zomer.

Mooi zomer

Hoewel exacte cijfers van Gelderland ontbreken, handelden alle reddingsbrigades van Nederland vorig jaar samen liefst negenduizend incidenten af. Dat is vijftien procent meer dan het jaar daarvoor. De toename heeft deels maken met het mooie weer deze zomer waardoor meer mensen het water opzochten. Ook duurt het zomerseizoen tegenwoordig langer, van april tot en met september.
De tekst gaat verder onder de reportage
Kitesurfers zetten redders ook op het Veluwemeer aan het werk

Kitesurfers

Vooral kitesurfers krijgen veel ongelukken. Willem: 'sommigen maken sprongen van wel 20 meter hoog. Ze zien wat een ander doet en denken dat ze dat ook kunnen. Maar je hangt maar aan een touwtje, en als de kite dan inklapt zijn gebroken ribben en klaplongen het gevolg.'

Gezond verstand

Volgens Willen van de Kooy kunnen mensen veel zelf doen om ongevallen te voorkomen: 'Lees de informatieborden die bij ieder strand staan. Daar staan altijd aanwijzingen en telefoonnummers op. Zorg dat je telefoon is opgeladen. Zorg dat je voldoende drinken bij je hebt. En blijf uit te felle zon. En vooral: gebruik je gezond verstand. Dat is het aller belangrijkste.'