Nieuws

Jaarwisseling eist meer jonge vuurwerkslachtoffers

De jaarwisseling in Gelderland heeft meer jonge vuurwerkslachtoffers geëist dan vorig jaar. In totaal moesten vijftien kinderen onder de 15 jaar zich laten behandelen op de spoedeisende hulp, tien meer dan vorig jaar. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus vrijdag bekendgemaakt. © ANP
APELDOORN - De jaarwisseling in Gelderland heeft meer jonge vuurwerkslachtoffers geëist dan vorig jaar. In totaal moesten vijftien kinderen onder de 15 jaar zich laten behandelen op de spoedeisende hulp, tien meer dan vorig jaar. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus vrijdag bekendgemaakt.
In totaal waren er 39 slachtoffers in Gelderland die zich moesten laten behandelen in het ziekenhuis. Het grootste deel, 24 slachtoffers, was ouder dan 15 jaar. 
Niet van alle slachtoffers is bekend om welk vuurwerk het ging. Uit een inventarisatie blijkt dat het meeste letsel is ontstaan door legaal vuurwerk zoals rotjes en vuurpijlen. Illegaal vuurwerk zorgde voor minder slachtoffers, maar wel voor ernstiger letsel.
De meeste kinderen liepen brandwonden en oogletsel op. In Arnhem vielen twee doden na een brand die door vuurwerk was ontstaan. Twee tieners worden verdacht van brandstichting.
Regionale cijfers over hoeveel slachtoffers zich hebben gemeld bij huisartsenposten zijn er niet.

Drukke nacht voor politie

De minister maakte ook meteen het aantal incidenten bekend waarmee de politie te maken heeft gehad. In Oost-Nederland, waar Gelderland en Overijssel onder vallen, kregen agenten te maken met 1611 incidenten, veruit het hoogste aantal van alle tien de politieregio's.
Agenten hadden vooral hun handen vol aan mishandelingen, branden, vernielingen en vuurwerkincidenten.

Gedeeltelijk vuurwerkverbod?

Burgemeesters in Gelderland riepen na de jaarwisseling om een verbod op gevaarlijk vuurwerk. Maar niet iedereen denkt hetzelfde over een verbod. Waar burgemeester Bruls van Nijmegen een totaalverbod wil, ziet de burgervader van Arnhem een gedeeltelijk verbod als één van de oplossingen. Marcouch pleitte daarnaast voor een 'beschavingsoffensief'.
Commissaris van de Koning John Berends ziet een verbod juist niet als oplossing, zo zei hij op de nieuwjaarsreceptie van de provincie.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!