Nieuws

VIDEO | Is dit de kippenstal van de toekomst?

De kippenschuur.
De meest dier-, milieu- en mensvriendelijke kippenboerderij ter wereld. Zo noemt kippenhouder Kipster zijn stal met ruim veertigduizend kippen in Beuningen, die vandaag officieel de deuren opende. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - De meest dier-, milieu- en mensvriendelijke kippenboerderij ter wereld. Zo noemt kippenhouder Kipster zijn stal met ruim veertigduizend kippen in Beuningen, die vandaag officieel de deuren opende.
De bestaande manier van kippen houden is inefficiënt, stelt medeoprichter Ruud Zanders. Daarom bedacht hij samen met de Wageningen Universiteit een naar eigen zeggen revolutionaire methode. Zo worden kippen alleen maar gevoerd met reststromen.
Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
Is dit de kippenstal van de toekomst?
Kipster heeft samen met de Dierenbescherming gekeken hoe de kippen het beste leven kunnen krijgen. 'We hebben buitentuinen, dus de kippen kunnen ook daadwerkelijk naar buiten.'
Maar kippen gaan liever niet te ver van de stal af, weet Zanders. Daarom zijn er ook binnentuinen, met volop daglicht. 'Want kippen houden van daglicht om in te leven. Ze hebben een hekel aan regen, dus ook als het regent kunnen ze erin.'

Duurzaam doosje

Behalve dat de kippen een beter leven hebben, wil het bedrijf ook op andere manieren minder van het milieu vragen. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld 1800 zonnepalen op het dak liggen en worden de eieren verpakt in een duurzaam doosje, gemaakt van aardappelzetmeel, cellulosevezels en water.  
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mocht aan het eind van de middag het eerste doosje eieren in ontvangst nemen.
Het bedrijf wil het concept over de hele wereld uitdragen. Zo breiden ze dit jaar ook uit naar de Verenigde Staten. Daar moet eind 2020 de eerste stal staan.
De meest dier-, milieu- en mensvriendelijke kippenboerderij ter wereld. Zo noemt kippenhouder Kipster zijn stal met ruim veertigduizend kippen in Beuningen, die vandaag officieel de deuren opende. © Omroep Gelderland
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!