Nieuws

Zorgen in Montferland over bezuiniging VNOG

De raad van Montferland is tegen het verdwijnen van een tweede tankautospuit voor de brandweerposten in zowel 's-Heerenberg als Didam. Een amendement om de voorgenomen bezuinigingen van de Veiligheidsregio Noord-en Oost Gelderland (VNOG) tegen te houden werd donderdagavond raadsbreed aangenomen. © REGIO8 (archief
'S-HEERENBERG - De raad van Montferland is tegen het verdwijnen van een tweede tankautospuit voor de brandweerposten in zowel 's-Heerenberg als Didam. Een amendement om de voorgenomen bezuinigingen van de Veiligheidsregio Noord-en Oost Gelderland (VNOG) tegen te houden werd donderdagavond raadsbreed aangenomen.
'Er kan en mag niet bezuinigd worden op de veiligheid, omdat veiligheid zich niet laat sturen', zo staat in het amendement geschreven. De raad bestempelt de situatie rond 's-Heerenberg als een aandachtspunt. Door de aanwezigheid van een bedrijf met een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen, de historische kern van het stadje en het bosrijke gebied zou een groot risico ontstaan. Ook voor Didam bestaan zorgen. Door de toekomstige verbreding van de snelweg A12 en de realisatie van het outletcentrum bij Zevenaar moet de slagkracht volgens de raad op orde blijven. De VNOG gaf vorig jaar al aan de financiële tekorten af te willen blussen door middel van een van drie mogelijke scenario's.
De raad is verder van mening dat er ruim voldoende vrijwilligers op beide posten zijn om een tweede tankautospuit in stand te houden. Daarnaast vindt de raad dat alle vrijwilligers voor de brandweer behouden moeten worden om een leegloop te voorkomen. 'De groep vrijwilligers is voor de gemeente van grote waarde', aldus de Montferlandse fracties. Peter de Baat, die als burgemeester ook zitting neemt in het algemeen bestuur van de VNOG, gaat woensdag de algemene vergadering aansturen op een second opinion.