Nieuws

Ondernemers in Harderwijk vol lof: aanpak criminele asielzoekers werkt

De aanpak om criminaliteit tegen te gaan rond het asielzoekerscentrum in Harderwijk is succesvol. Dat bevestigen ook ondernemers van winkelcentrum Tweelingstad. Woensdag stak burgemeester Van Schaik al de loftrompet over de aanpak. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - De aanpak om criminaliteit tegen te gaan rond het asielzoekerscentrum in Harderwijk is succesvol. Dat bevestigen ook ondernemers van winkelcentrum Tweelingstad. Woensdag stak burgemeester Van Schaik al de loftrompet over de aanpak.
De lokale bakker, de Gall&Gall en drogisterij DA: ze geven allemaal aan dat de gevallen van diefstal en overlast flink zijn afgenomen of zelfs weg zijn.
Ook bij de Jumbo is dat het geval. 'We zijn zeer positief over de integrale aanpak vanuit de gemeente om samen de overlast te beperken', zegt John van der Wardt, filiaalmanager van Jumbo Harderwijk. 'Het resultaat is dat we sinds september nauwelijks problemen hebben.'

'Geen aangiftes meer'

Volgens banketbakkerij Zuidam was er bij hen niet veel overlast, maar het personeel is wel blij dat er minder politie surveilleert op het parkeerterrein. De filiaalleider van de Gal&Gal heeft alle lof voor burgemeester Harm-Jan van Schaik voor de succesvolle aanpak.
Tekst loopt door onder de video:
Ondernemers in Harderwijk vol lof: aanpak criminele asielzoekers werkt
DA-filiaalleider Matthijs Engering: 'Wij merken dat er veel minder diefstal door bewoners van het azc is. Dat was een kleine groep, en het gaat een stuk beter. Er zijn sinds de ketenaanpak geen aangiftes meer bij de politie.'

Ketenaanpak

De Jumbo schakelde vorig jaar een beveiliger in vanwege een toenemend aantal diefstallen. Voor burgemeester Harm-Jan van Schaik was de maat vol. Hij ging over tot actie: de zogenoemde ketenaanpak.
Van ondernemer tot gemeente, politie, COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en het ministerie: met iedereen is contact, om ellende snel in de kiem te smoren.

Veilige landen

Bij aangifte vanwege een misstand wordt de asielprocedure van de overlastgever naar voren gehaald en beoordeeld, zodat hij of zij zo snel mogelijk uitsluitsel heeft.
In de praktijk blijkt het dan regelmatig te gaan om mensen die überhaupt weinig kansrijke asielaanvragen hebben lopen, omdat zij uit 'veilige landen' komen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.