Nieuws

Grote Gelderse inbreng bij mondiaal plan insectenherstel

Tientallen wetenschappers uit 21 landen hebben een masterplan gepresenteerd om te voorkomen dat het aantal insecten blijft afnemen. Landbouwgrond moet diverser worden, stellen de onderzoekers onder meer. Ook de Wageningen- en Radboud Universiteit schreven mee aan het plan. © Laurens Tijink
WAGENINGEN - Tientallen wetenschappers uit 21 landen hebben een masterplan gepresenteerd om te voorkomen dat het aantal insecten blijft afnemen. Landbouwgrond moet diverser worden, stellen de onderzoekers onder meer. Ook de Wageningen- en Radboud Universiteit schreven mee aan het plan.
Pesticiden worden als het aan de onderzoekers ligt stapsgewijs vervangen door ecologische alternatieven en de introductie van invasieve soorten moet worden vermeden. Ook pleiten de wetenschappers voor nieuw onderzoek en meer samenwerking om essentiële leefgebieden voor insecten te creëren en te herstellen.
Veel van de aanbevelingen zijn niet nieuw, maar de wetenschappers hopen dat het masterplan een leidraad gaat zijn voor bijvoorbeeld gebiedsbeheerders. Het plan is een initiatief van hoogleraar Jeff Harvey van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. De onderzoekers komen met aanbevelingen voor zowel de korte als de lange termijn.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Afbeelding: NIOO KNAW

Grote bedreiging

'De achteruitgang van insecten vormt een serieuze bedreiging, waar de maatschappij niet langer de ogen voor kan sluiten', stelt hoogleraar Jeff Harvey op de website van het Instituut voor Ecologie. 'Insecten zijn van vitaal belang voor een grote verzameling aan diensten van de natuur, waarvan sommige onmisbaar zijn voor de voedselproductie en het bestrijden van ziekten en plagen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!