Nieuws

Staking om sluiting Hoenderloo Groep voorlopig uitgesteld

Het ultimatum van FNV Zorg & Welzijn is verlopen, maar er komen voorlopig nog geen acties bij jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep. De vakbond gaat eerst met eigenaar Pluryn in gesprek. © De Hoenderloo Groep
HOENDERLOO - Het ultimatum van FNV Zorg & Welzijn is verlopen, maar er komen voorlopig nog geen acties bij jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep. De vakbond gaat eerst met eigenaar Pluryn in gesprek.
Pluryn wil de locatie in Hoenderloo sluiten, maar stuit op protest van FNV. De vakbond eist dat de sluiting wordt uitgesteld en dat Pluryn financiële steun vraagt aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De instelling kreeg daarvoor tot 6 januari de tijd, anders zouden er werkonderbrekingen en stakingen volgen.
De acties zijn op verzoek van Pluryn nu uitgesteld tot 16 januari. De instelling zegt de extra tijd te gebruiken voor intern beraad en om te kijken naar de terugkoppeling van onder meer het ministerie, gemeenten en banken.
FNV stelt wel als voorwaarde dat Pluryn met zowel de vakbond als werknemers van het actiecomité om tafel gaat. Wil de jeugdzorginstelling dat niet, dan komen er alsnog werkonderbrekingen en stakingen.

'Veiligheid jongeren in gevaar'

Volgens Pluryn gaan zulke acties ten koste van kwetsbare jongeren. Hun veiligheid en gezondheid zouden hierdoor in gevaar kunnen komen.
Pluryn noemt de sluiting van de locatie in Hoenderloo 'onvermijdelijk' vanwege een tekort van vier miljoen euro op de begroting, achterblijvende kwaliteit van zorg op de locaties en een nieuwe werkwijze. De vakbond vreest juist dat 200 kwetsbare kinderen door de sluiting nergens terecht kunnen.
Bij De Hoenderloo Groep werken 400 mensen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!