Nieuws

GroenLinks boos over 'voorbarige kap' bij Stadsblokken-Meinerswijk

Het gekapte gebied
Het museumpaviljoen dat in de Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken zou komen, gaat niet door, volgens GroenLinks. Maar daarvoor is inmiddels al wel groen gekapt. En dat stuit de partij tegen de borst. © Mark Coenders
ARNHEM - Het museumpaviljoen dat in de Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken zou komen, gaat niet door, volgens GroenLinks. Maar daarvoor is inmiddels al wel groen gekapt. En dat stuit de partij tegen de borst.
Vanwege de komst van het museumpaviljoen zou er onvoldoende plaats zijn voor de boten van het watersportcentrum. De gemeente gaf daarom een vergunning voor een plek tegenover de haven om de boten op te slaan. Een voorheen groene plek waar paarden en galloways graasden. Dat is nu weggehaald, maar het museumpaviljoen lijkt er dus niet te komen.

Milieuoverlast en vervuilde grond

Fractievoorzitter Mark Coenders wil van het college weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en of dit wordt teruggedraaid. Ook is hij bang voor milieuoverlast als er op die plek aan de boten wordt gewerkt. Verder zou er momenteel vervuilde grond worden afgedekt. Coenders wil weten waarom deze niet wordt gesaneerd.

Gevoelig dossier

De doorontwikkeling van het gebied Stadsblokken-Meinerswijk, waar natuur, recreatie en woningen moeten komen, ligt gevoelig voor GroenLinks. In 2015 stapte de partij uit de toenmalige coalitie met SP, D66 en CDA vanwege de plannen voor woningbouw in dit gebied. Die bebouwing zou ongeveer één procent van het totale gebied beslaan. En in het huidige coalitieakkoord liet GroenLinks vastleggen tegen elk voorstel voor dit project te mogen stemmen, zowel als fractie als in het college.
Haven van Workum werd voorheen gebruikt door de Zaanse Houthandel. Op dit moment zit er een watersportcentrum. In de plannen moeten er onder meer enkele pakhuizen en appartementen komen. Ook wordt de haven vergroot. 'Maar een deel van de beloofde cultuur en recreatie, waarvoor de bouw van een woonwijk zo nodig was, komt er dus niet', bijt Coenders het college toe.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.