Nieuws

Burgemeester West Betuwe: gemeenten moeten meer geld krijgen

Den Haag moet met meer geld komen om de problemen bij de gemeentes op te lossen. Daarvoor pleitte burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak. © Omroep Gelderland
ASPEREN - Den Haag moet met meer geld komen om de problemen bij de gemeentes op te lossen. Daarvoor pleitte burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak.
door Ton Arbouw
De Nederlandse gemeenten hebben nu vijf jaar achter de rug waarin zij verantwoordelijk zijn voor het beleid in het sociale domein, dus de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet.
De burgemeester stelt dat de gemeentes daarbij de belofte hebben gedaan om goedkoper te gaan werken. In ruil zou er meer beleidsvrijheid komen voor gemeentes. Dat goedkoper werken is in veel gevallen niet gelukt. Daarom heeft het Rijk nu eenzijdige maatregelen genomen.

Vraag naar zorg sterk toegenomen

Volgens Stoop moeten gemeenten ervoor waken nu geen uitvoeringsloketten van Den Haag te worden. De vraag naar zorg, bijvoorbeeld de jeugdzorg, is de afgelopen jaren sterk toegenomen.
Gemeenten moeten honderden miljoenen extra uitgeven en daardoor andere zaken laten zitten. Zo moet de gemeente West Betuwe jaarlijks een miljoen extra uitgeven voor de zorg.
De burgemeester vindt de situatie nu onredelijk. 'Het is hoog tijd dat het Rijk zijn verantwoordelijkheid neemt en over de brug komt met structureel meer geld', aldus burgemeester Stoop.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!