Nieuws

Avri zet alle zeilen bij om Tiel weer toonbaar te maken na de jaarwisseling

TIEL - De schade als gevolg van de jaarwisseling in Tiel lijkt ongeveer gelijk aan die van vorig jaar: zo'n 15.000 euro. Dat meldt beheerder van de openbare ruimte Avri na een eerste inventarisatie. Er sneuvelden vooral bushokjes, lantaarnpalen en speeltoestellen. Daarnaast is er natuurlijk heel veel rommel. Alle capaciteit van Avri is nodig om de stad weer toonbaar te maken.
Vanaf donderdag zijn er acht ploegen aan het werk om de rommel van vuurwerk en brandjes op te ruimen. Eerst wordt het grove materiaal handmatig verwijderd. Vanaf maandag gaan de veegwagens aan de slag om de straten weer op orde te krijgen.
Volgens teamleider Leo van Eeuwijk lijkt het er na een eerste inventarisatie op dat de schade aan straatmeubilair ongeveer gelijk is aan vorig jaar: 15.000 euro. 'We verwachten aan schade niet heel veel meer', zegt hij. 'Vooral veel bushokjes en lantaarnpalen zijn opgeblazen en in speeltuintjes wordt al snel heel veel vernield.' Sommige schade komt pas later aan het licht, zoals die aan opgeblazen straatkolken. Van Eeuwijk: 'Dat zien we pas van de zomer, want dan is hij lek en gaat het straatwerk er omheen verzakken. Het kost duizenden euro's dat te herstellen.'
Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder)
Avri zet alle zeilen bij om Tiel weer toonbaar te maken na de jaarwisseling

Twee negatieve uitschieters in Tiel

De jaarwisseling in de stad is volgens de gemeente in vergelijking met andere jaren over het algemeen rustig verlopen. Er waren wel twee negatieve uitschieters: een brand in de kliniek van Pro Persona aan de Siependaallaan en een grote vechtpartij in Passewaaij. 'Verder was het over het algemeen rustig in de wijken en ook op het horecaplein waren geen noemenswaardige incidenten', meldt een woordvoerder. 'Het aantal brandjes is ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Ze zijn allemaal zonder ongeregeldheden geblust.'
In de nieuwjaarsnacht kwamen even voor 1.00 uur grote rookwolken uit het gebouw van Pro Persona. De brandweer forceerde een ingang om de brand te doven. Het gebouw werd ontruimd, daarbij zijn tien personen naar buiten gebracht. Er deden zich voor zover bekend geen persoonlijke ongelukken voor. De politie doet onderzoek naar brandstichting.
Rond 1.45 uur waren er vechtpartijen op het Ontariopad en in het Lingewaalpark in Tiel. Hierbij zijn mensen gewond geraakt. Volgens burgemeester Beenakker gaat het om mishandeling door een groep jongeren. Er zijn aangiften opgenomen. De politie roept alle slachtoffers en getuigen op om zich te melden.

Minder uitrukken, geen agressie tegen hulpverleners

Over het algemeen wordt gesproken van een relatief rustige jaarwisseling in het gebied. De brand weer in de veiligheidsregio Gelderland-Zuid moest tot middernacht 74 keer uitrukken, vorig jaar was dat 87 keer. Na middernacht kwamen er nog 82 bij, tegen 100 vorig jaar. Het ging vooral om kleine brandjes. Volgens de Veiligheidsregio kregen hulpverleners van de brandweer en ambulance tijdens de jaarwisseling over het algemeen voldoende ruimte om hun werk te doen. Er zijn geen meldingen van agressie tegen hen geregistreerd.
Woordvoerders van de gemeenten Overbetuwe, Neder-Betuwe, Buren, Maasdriel, en West Maas en Waal melden dat zich geen noemenswaardige incidenten hebben voorgedaan.
In West Betuwe waren wel incidenten. In Meteren zijn twee woningen beschadigd door een vuurwerkbom. In Waardenburg waren brandjes, werden verkeersborden opgeblazen en een schutting vernield en op de brandstapel gegooid. ook is een politieagent bekogeld met flessen. In de gemeente is een man aangehouden die aan het slepen was met autobanden. De politie meldt dat er goede camerabeelden zijn van de daders van de vernielingen. 'Wij geven hen de mogelijkheid om zich te melden.'

'Positief initiatief stimuleren'

De woordvoerder van West Betuwe hecht eraan te melden dat er ook veel positieve initiatieven voor feestelijke activiteiten genomen zijn zoals gereguleerde vreugdevuren en feesten in dorpshuizen. 'Deze zijn gemoedelijk en gezellig verlopen', zegt woordvoerder Tom den Dekker. 'We willen dit soort initiatieven de komende jaren nog meer stimuleren en hebben de hulp van inwoners hierbij hard nodig.'
Culemborg telde tot nu toe tien opgeblazen prullenbakken, twee bankjes die verloren gingen, een vernielde gemeentelijke camera en kapotte ruiten aan enkele auto's. De meeste gemeenten komen in de loop van volgende week met een inventarisatie van de schade.