Nieuws

Verdachte tieners weer vrij na fatale flatbrand

De twee tieners die verdacht worden van betrokkenheid bij de fatale flatbrand in Arnhem komen vrijdag vrij. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald. Bij de brand kwamen nieuwjaarsnacht een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoon om het leven. © ANP
ARNHEM - De twee tieners die verdacht worden van betrokkenheid bij de fatale flatbrand in Arnhem komen vrijdag vrij. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald. Bij de brand kwamen nieuwjaarsnacht een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoon om het leven.
De 36-jarige moeder en dochter van 8 jaar oud liggen nog in het ziekenhuis. Het gezin kwam vast te zitten in een lift, nadat de stroom was uitgevallen omdat er brand in de portiek woedde. Al snel had de politie het vermoeden dat de brand was aangestoken. De oorzaak bleek later vuurwerk te zijn dat op een bank in de portiek was gelegd en aangestoken. Dit bleek onder meer uit camerabeelden.
Op nieuwjaarsdag hield de politie twee tieners aan. De jongens van 12 en 13 jaar oud werden aangehouden in de flat aan het Gelderseplein. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij brandstichting met de dood tot gevolg. De verdachten zijn afgelopen dagen in het bijzijn van hun advocaten en ouders verhoord.

Vader van verdachte bedreigd

De rechter-commissaris stelt dat er 'voldoende ernstige bezwaren zijn voor de betrokkenheid', maar laat de tieners toch vrij vanwege 'persoonlijke omstandigheden'. Wel moeten ze zich aan enkele voorwaarden houden. Welke dat zijn, wil de rechtbank niet kwijt.
De jongste verdachte is inmiddels met zijn ouders herenigd, maar ze gaan volgens advocaat Bergwerf Bok niet naar hun huis in de flat. Daartoe is onder meer besloten uit angst voor wraakacties. De vader van de jongen is via sociale media bedreigd.

Minderjarigen

De advocaat van de oudste verdachte, Jan Schouwenaar, kan niet veel zeggen over zijn cliënt. 'Het gaat om een minderjarige en hij heeft afgelopen dagen in beperkingen gezeten. Daarom doe ik geen inhoudelijke uitspraken', laat hij weten. Ook het Openbaar Ministerie en de politie zijn terughoudend met informatie.
Het uitgangspunt bij minderjarigen is dat zij zo snel mogelijk worden vrijgelaten, desnoods onder voorwaarden. Vanaf een leeftijd van 12 jaar kunnen kinderen wel vervolgd worden. Een celstraf is niet ondenkbaar. De maximale gevangenisstraf voor kinderen tussen 12 en 15 jaar is twaalf maanden. Ook kunnen kinderen jeugd-tbs opgelegd krijgen.
Of het tot een veroordeling in deze zaak komt, is nog niet duidelijk.

Noodlift in aanbouw

Het onderzoek van de politie is nog niet afgerond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat ook onderzoek doen naar de brand. Ondertussen is woningcorporatie Vivare begonnen met de bouw van een noodlift, zodat bewoners van de flat weer gebruik kunnen maken van een lift. Twee bewoners zijn tijdelijk in een andere woning geplaatst.
Veel mensen leggen bloemen en knuffels voor de getroffen flat. Ook worden kaarsen aangestoken.
Bekijk een video over de gebeurtenissen na de brand:
Verdachte tieners weer vrij na fatale flatbrand

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!