Nieuws

Luchtkwaliteit Arnhem tijdens jaarwisseling zeer slecht

Het afsteken van vuurwerk in combinatie met zeer dichte mist heeft tijdens de jaarwisseling gezorgd voor veel smog door fijnstof. Volgens het RIVM was de luchtkwaliteit boven Arnhem zelfs enige tijd zeer slecht. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het afsteken van vuurwerk in combinatie met zeer dichte mist heeft tijdens de jaarwisseling gezorgd voor veel smog door fijnstof. Volgens het RIVM was de luchtkwaliteit boven Arnhem zelfs enige tijd zeer slecht.
Smog kan zorgen voor ademhalingsklachten en andere gezondheidsproblemen. De hoogstgemeten concentratie fijnstof was in het Limburgse Heerlen.

Luchtkwaliteit weer verbeterd

In vrijwel heel Nederland is de luchtkwaliteit sinds woensdagmiddag weer matig tot goed. Het RIVM meet sinds vier jaar samen met burgers het effect van het afsteken van vuurwerk op smogvorming. Bij 750 burgers staat daarvoor een sensor.
De piek in de fijnstofuitstoot was deze jaarwisseling iets hoger dan vorig jaar. Opvallend is volgens het RIVM dat het langer duurde voor de piek weer afzakte. Dat kwam door de mist in combinatie met weinig wind.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!