Nieuws

Het regent vuurwerkklachten in Nijmegen

De gemeente Nijmegen wordt overspoeld met klachten over vuurwerkoverlast. In totaal zijn er tot en met 28 december al 662 binnengekomen. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren en het aantal blijft oplopen. © ANP
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wordt overspoeld met klachten over vuurwerkoverlast. In totaal zijn er tot en met 28 december al 662 binnengekomen. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren en het aantal blijft oplopen.
Die drukte is te verklaren, meent een gemeentewoordvoerder. 'We hebben het melden van overlast dit jaar gepromoot. Inwoners kunnen dat doen via onze Meld & Herstel-app. Daarnaast zet de politie dit jaar ook klachten naar ons door. Dan heb je vanzelfsprekend meer klachten.'

Niet geheel vlekkeloos

Nijmegen wil beter inzicht krijgen in extreme overlastplekken. Helemaal vlekkeloos loopt dat nog niet. Op sociale media wordt door sommige inwoners flink geklaagd. Een Nijmegenaar die verschillende klachten heeft doorgezet krijgt de volgende reactie van de gemeente: 'Ik merk op dat u een notoire melder bent. U mag zich beperken tot één melding.' Dat terwijl er juist wordt opgeroepen om te melden. 
De meeste klachten hangen samen met het te vroeg afsteken van vuurwerk. Nijmegen beaamt dat het lastig is om overtreders op heterdaad te betrappen. Buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente nemen plekken die veel worden gemeld wel nadrukkelijk mee in surveillancerondes. 

Vuurwerkvrije zones

Voor 31 december 18:00 uur mag er geen vuurwerk worden afgestoken. Wie afgaat op het aantal meldingen kan vaststellen dat dit toch veelvuldig gebeurt.
Tijdens de jaarwisseling kent Nijmegen net als veel andere gemeenten vuurwerkvrije zones. Burgemeester Hubert Bruls wees eerder al op de beperkte politiecapaciteit. Handhaven wordt ook dan lastig, waarschuwde Bruls eerder. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!