Nieuws

Leida kwam vanuit Nederlands-Indië naar Nederland, 'maar toen was het wennen'

Na de Tweede Oorlog veranderde er veel in Nederlands-Indië. In 1949 werd het land onafhankelijk, waardoor veel inwoners met wat meer Nederlandse roots ervoor kozen om te vertrekken. Veelal per boot, sommigen per vliegtuig, naar Nederland. Zo ook Leida Lolang (87). © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Na de Tweede Oorlog veranderde er veel in Nederlands-Indië. In 1949 werd het land onafhankelijk, waardoor veel inwoners met wat meer Nederlandse roots ervoor kozen om te vertrekken. Veelal per boot, sommigen per vliegtuig, naar Nederland. Zo ook Leida Lolang (87).
Zij vertrok voor een baan als verpleegster in Amsterdam. Daardoor had ze het geluk dat ze per vliegtuig naar Nederland kon. De boottocht die anderen maakten, duurde namelijk drie tot vier weken.
De 98-jarige Erna Smith ging met de boot, al vond ze dat niet heel erg. In het programma Van Gelders Grijs praat Jochem van Gelder met de twee dames.
Leida trok vanuit Nederlands-Indië naar Nederland, 'maar toen was het wennen' - Van Gelders Grijs
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!