Nieuws

Tiel koopt nieuwe wooncontainer in afwachting van Anders Wonen

Omdat een woonproject voor mensen met psychische problemen te lang op zich laat wachten, schaft Tiel een vervangende woonunit aan voor de eerste bewoner. Deze Tielenaar woont al geruime tijd in zo'n wooncontainer aan de Industrieweg. Deze is echter in zo'n slechte staat dat hij vervangen moet worden. © ANP
TIEL - Omdat een woonproject voor mensen met psychische problemen te lang op zich laat wachten, schaft Tiel een vervangende woonunit aan voor de eerste bewoner. Deze Tielenaar woont al geruime tijd in zo'n wooncontainer aan de Industrieweg. Deze is echter in zo'n slechte staat dat hij vervangen moet worden.
Tiel heeft voor 31.000 euro een tweedehands wooncontainer aangeschaft om de huidige te vervangen. Mogelijk kan deze wel meeverhuizen naar een wijkje voor dit soort woningen dat Tiel al enige jaren tevergeefs van de grond probeert te krijgen.
Dat project heet Anders Wonen. Het gaat om maximaal zes eenvoudige woninkjes voor mensen die door psychische problemen niet in een woonwijk kunnen wonen. Ze kunnen daar voor overlast zorgen, maar bijvoorbeeld ook vereenzamen.

Verzet

De woningen van Anders Wonen staan wat achteraf en de bewoners krijgen begeleiding van zorgorganisaties. Woningcorporatie Kleurrijk Wonen is verantwoordelijk voor het woongedeelte. Het is de bedoeling binnen het wijkje te werken aan terugkeer naar een reguliere woning.
Aanvankelijk zou het project aan de Reuchlinlaan komen, aan de rand van het Linge-Waalpark bij Passewaaij. Het verzet van bewoners uit de omgeving was echter zo groot dat het werd afgeblazen.

Nieuwe locatie

Uit een zoektocht naar nieuwe locaties is uiteindelijk de hoek van de Schaarsdijkweg en de Lingeweg gekomen, tegenover de nieuwe wielerbaan. Deze grond is van de gemeente. Op dit moment worden door een extern bureau de nodige onderzoeken gedaan en plannen opgesteld om het wijkje hier mogelijk te maken. Het is niet duidelijk op welke termijn dit zou kunnen. Vandaar dat de woning aan de Industrieweg vervangen wordt en andere kandidaten moeten wachten.
Het budget dat er bij de gemeente was om het oorspronkelijke plan te realiseren (50.000 euro), is hiermee wel op. De financiën voor het nieuwe terrein moeten nog in beeld gebracht worden. Mogelijk vraagt de woningcorporatie een nieuwe bijdrage van de gemeente.