Nieuws

Apeldoorn gaat kosten jeugdzorg nog niet 'zomaar' doorsturen

Apeldoornse ouders of verzorgers ontvangen toch niet zonder meer automatisch de rekening als hun kinderen zorg vragen. Dat werd donderdagavond bekend tijdens de raadsvergadering. © ANP
APELDOORN - Apeldoornse ouders of verzorgers ontvangen toch niet zonder meer automatisch de rekening als hun kinderen zorg vragen. Dat werd donderdagavond bekend tijdens de raadsvergadering.
Onlangs werd tijdens de meerjarenbegroting besloten om jeugdzorgkosten inzichtelijk te maken, om zo meer bewustzijn te creëren onder mensen die de zorg krijgen. 
PvdA, SP en ChristenUnie vreesden toen voor de gevolgen daarvan. Ze zijn bang dat mensen zich gaan schamen voor de zorg die ze krijgen, als niet alleen verwijzers in de zorg, maar ook de mensen die de zorg ontvangen die rekening te zien krijgen. De partijen dienden daarom donderdagavond een motie in om hiervan af te zien.

Zit je erop te wachten?

Zit je als ouder van een kind dat bijvoorbeeld suïcide wilde plegen te wachten op zo'n rekening? En blijft het altijd bij die ouders, of krijgt het kind de rekening voor zijn of haar zorg ook te horen?
Wethouder Detlev Cziesso zegt dat het college nog druk doende is het plan vorm te geven. Er wordt een optie ingebouwd om mensen de rekening toe te sturen. De raad mag straks ook nog iets vinden van het plan, voordat het college daarmee verdergaat. Dat was zijn toezegging.

Afwachten

Ook indiener van het amendement, de VVD, kan zich vinden in 'de mogelijkheid' tot het inzien van de jeugdzorgrekening. De partij wacht het plan af.
Voor PvdA, SP en ChristenUnie waren de antwoorden afdoende. Begin volgend jaar komt Cziesso met een brief waarin hij het voorstel heeft uitgewerkt.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.