Nieuws

Extreemrechts geen urgent Arnhems veiligheidsprobleem

NVU-voorman Constant Kusters
Er zijn uitingen en activiteiten van extreemrechts zichtbaar in Arnhem. Maar dat leidt niet tot een 'urgent veiligheidsprobleem'. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente in het kader van de radicaliseringsaanpak. © ANP
ARNHEM - Er zijn uitingen en activiteiten van extreemrechts zichtbaar in Arnhem. Maar dat leidt niet tot een 'urgent veiligheidsprobleem'. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente in het kader van de radicaliseringsaanpak.
Daarvoor heeft burgemeester Ahmed Marcouch specifiek laten kijken naar de rol van extreemrechts in Arnhem. Hoewel de veiligheid niet direct in het geding is, leidt het extreemrechtse geluid volgens het rapport wel tot verharding. Bijvoorbeeld op thema's als islam en vluchtelingen.

Tien extreemrechtse organisaties

De afgelopen vijf jaar zijn er volgens de onderzoekers tien extreemrechtse organisaties actief geweest in Arnhem. Alleen van de NVU wordt met zekerheid gesteld dat dit ook in 2019 het geval was.
Deze partij is het meest permanent en actief aanwezig in de Rijnstad en 'schuwt de Arnhemse politieke arena steeds minder'. 'Ondanks haar etnisch-nationalistische en extreemrechtse standpunten probeert de NVU als een ‘normale’ politieke partij mee te doen', stelt het rapport.

Pestgedrag en poederbrieven

Ook zouden 'meerdere extreemrechtse actoren' in Arnhem banden hebben met de Duitse en Vlaamse extreemrechtse scene. Extreemrechts richt zich in Arnhem op de islamitische gemeenschap en vluchtelingen, concludeert het rapport. Acties lopen daarbij uiteen van pestgedrag tot het versturen van poederbrieven.
Enkele personen van de 'Arnhemse hooligankern' zouden interesse tonen in het extreemrechtse gedachtegoed. Zij wonen bijvoorbeeld NVU-demonstraties bij.

PVV Arnhem

Verder is er rondom de Twitterpagina van de PVV Arnhem duidelijke aanwezigheid van extreemrechtse sentimenten waargenomen, volgens de onderzoekers. Zo zouden 'white supramacists' zoals Richard Spencer en Stefan Molyneux worden gevolgd, evenals pagina’s van extreemrechtse organisaties als Alt-Right Europe, Identitair Verzet en Voorpost.
De onderzoekers adviseren om diepgaander onderzoek te doen en daarbij ook extreemlinks in kaart te brengen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.