Nieuws

Veluwse jongeren gooien zwaar vuurwerk naar agenten bij bouwprotest

De politie heeft drie mannen aangehouden die vanuit een rijdend busje vuurwerk hebben gegooid naar motoragenten. Het gaat om een 20-jarige man uit Voorthuizen en twee verdachten uit Kootwijkerbroek van 19 en 18 jaar oud, meldt de politie donderdag. © ANP (archief
AMERSFOORT - De politie heeft drie mannen aangehouden die vanuit een rijdend busje vuurwerk hebben gegooid naar motoragenten. Het gaat om een 20-jarige man uit Voorthuizen en twee verdachten uit Kootwijkerbroek van 19 en 18 jaar oud, meldt de politie donderdag.
Het trio gooide woensdag rond 18.00 uur op de Oude Lageweg in Amersfoort vuurwerk in de richting van drie motoragenten. Ze waren betrokken bij de bouwdemonstraties.

Oorsuizen

De agenten waren bezig met het begeleiden van de demonstraties. Ze reden door de Hanzetunnel toen er opeens vanuit een voorbijrijdend busje zwaar vuurwerk naar ze werd gegooid.
Twee van hen zijn in het ziekenhuis behandeld voor oorsuizen. De komende dagen moet volgens de politie duidelijk worden hoe erg hun letsel is. Ze zijn flink geschrokken en hebben aangifte gedaan.

Nitraten en spandoek gevonden

De verdachten zijn woensdagavond al aangehouden en door de recherche verhoord. In hun busje werden twintig nitraten gevonden, evenals een spandoek dat verwees naar de bouwersdemonstratie. De politie zegt geweld tegen hulpverleners hoog op te nemen.
Woensdagavond is bij alle drie een huiszoeking gedaan. Bij één verdachte werd 22 zogenoemde lupo's gevonden, vuurwerk dat ook illegaal is in Nederland.
De bouwers voerden woensdag net als de boeren actie tegen het stikstofbeleid.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!