Nieuws

Boeren krijgen geen zendtijd; daarom verklaring buiten NOS-gebouw

HILVERSUM - Omdat ze geen zendtijd van de NOS kregen, hebben demonstrerende boeren een verklaring afgelegd buiten het omroepgebouw op het Mediapark in Hilversum. Ze willen 'meer respect en minder regels'.
Boeren zeggen dat ze worden weggezet 'als milieuvervuilers, subsidie-profiteurs, overbodig en nutteloos, dit terwijl we eerlijke, hardwerkende, belastingbetalende Nederlanders zijn'. Na de verklaring keerden de eerste betogers terug naar huis. 
Tekst gaat verder onder de video
Boeren leggen verklaring af bij NOS-gebouw

Zendtijd

De demonstranten hadden eerder zendtijd geëist, om zo hun visie te delen. De hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff, legde uit dat de redactie zelf gaat over wat ze uitzendt en niet de boeren.
'Wij hebben de afgelopen tijd in talloze onderwerpen aandacht besteed aan dit onderwerp. Maar daarbij zenden wij ook de meningen uit van mensen die hier anders naar kijken dan jullie.'
Volgens een aanwezige boer 'trekken jullie volledig naar links'. Een ander verweet de NOS heel erg de nadruk te hebben gelegd op de opmerking van boer Mark van den Oever, die een vergelijking maakte tussen de behandeling van boeren en de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Gelauff zei dat Van den Oever die opmerkingen 'misschien niet had moeten maken en dat hij mensen kent die ervan moesten huilen'.
Het gesprek werd later verplaatst naar binnen, in het NPO-pand. Daarbij waren ook bestuursvoorzitter van de NPO Shula Rijxman en NOS-directeur Gerard Timmer.
Omdat ze geen zendtijd van de NOS kregen, hebben demonstrerende boeren een verklaring afgelegd buiten het omroepgebouw op het Mediapark in Hilversum. Ze willen 'meer respect en minder regels'. © Omroep Gelderland

Rustig

Volgens de politie is de sfeer in en om het Mediapark rustig. De politie doet aan 'monitoring en begeleiding' van de situatie, aldus een woordvoerder. 'Wij respecteren dat de boeren willen actievoeren, maar moeten wel garanderen dat het maatschappelijk leven doorgang kan vinden.'
Eerder woensdag riep burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes automobilisten op niet meer naar Hilversum te komen omdat de stad onbereikbaar is. Vele tractoren blokkeren toegangswegen richting het Mediapark.
Ook zijn enkele voertuigen doorgedrongen tot op het Mediapark. Bezoekers die lopend, met fiets of trein komen kunnen het terrein goed opkomen. Met de auto is dat een stuk lastiger.
Omdat ze geen zendtijd van de NOS kregen, hebben demonstrerende boeren een verklaring afgelegd buiten het omroepgebouw op het Mediapark in Hilversum. Ze willen 'meer respect en minder regels'. © Omroep Gelderland

Lees ook ons liveblog over de boerenacties.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!