Nieuws

Boerenorganisaties en kabinet akkoord over stikstofmaatregelen

Rutte en Schouten ontbijten met boeren.
Het kabinet heeft een akkoord bereikt met koepelorganisatie Landbouw Collectief over stikstofmaatregelen. Dat schrijft onder andere Nieuwe Oogst, het vakblad van lobbyorganisatie LTO. © ANP
DEN HAAG - Het kabinet heeft een akkoord bereikt met koepelorganisatie Landbouw Collectief over stikstofmaatregelen. Dat schrijft onder andere Nieuwe Oogst, het vakblad van lobbyorganisatie LTO.
In het akkoord zijn veel maatregelen opgenomen die het kabinet al eerder naar buiten heeft gebracht. Volgens bronnen rond het kabinet is het vooral belangrijk dat er overeenstemming is over de maatregelen omdat het kabinet eraan hecht in gesprek te blijven met de organisaties.
In het akkoord staat onder meer dat er geen sprake zal zijn van een 'generieke krimp' van de veestapel. Ook zullen boeren niet gedwongen worden te stoppen. Verder is afgesproken dat drempelwaarden voor stikstof regionaal moeten worden geregeld, en dat er minder eiwit in veevoer moet komen, zoals het kabinet al aankondigde.

Ontbijt op het Catshuis

Afgevaardigden van het Landbouw Collectief ontbeten maandagochtend met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten op het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier. Die uitnodiging kregen de boeren nadat de organisatie had geklaagd over de opstelling van het kabinet. Dat de onderhandelingen tussen het ministerie van Landbouw en boerenvertegenwoordigers moeizaam verliep was een van de redenen dat er voor woensdag acties zijn afgekondigd.
Hoewel een deel van de acties inmiddels weer is afgeblazen, zijn veel boeren alsnog van plan te demonstreren tegen het kabinetsbeleid. Zo stonden er tientallen tractoren bij het Binnenhof in Den Haag. Organisatie Farmers Defence Force, een van de radicalere organisaties aangesloten bij het collectief, trok haar handen af van de demonstraties nadat de rechter had besloten dat de groep niet mocht actievoeren bij distributiecentra en supermarkten.
Farmers Defence Force laat overigens weten dat de berichtgeving van Nieuwe Oogst niet juist is. 'Er is slechts een principeakkoord: een aantal voor FDF erg belangrijke zaken is nog niet uitonderhandeld en hierover bestaat zeker nog geen akkoord', stelt het bestuur. Farmers Defence Force stelt ook dat afspraken die gemaakt zijn over hoe, wat en wanneer zaken naar buiten zouden worden gebracht zijn geschonden. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!