Nieuws

Provincie: aanpak stikstofcrisis kost twee miljard euro

De aanpak van de stikstofcrisis kost in de provincie Gelderland zo'n twee miljard euro. Dat zegt de provincie. Het college nam dinsdag een besluit om de crisis aan te pakken. Met die twee miljard denkt de provincie een groot deel van de crisis te hebben opgelost. © Provincie Gelderland
ARNHEM - De aanpak van de stikstofcrisis kost in de provincie Gelderland zo'n twee miljard euro. Dat zegt de provincie. Het college nam dinsdag een besluit om de crisis aan te pakken. Met die twee miljard denkt de provincie een groot deel van de crisis te hebben opgelost.
door Gerwin Peelen
Volgens de provincie is 800 miljoen euro nodig voor een schonere binnenvaart op de Nederlandse vaarwegen, waarvan een derde door Gelderland loopt. De rest van het geld is nodig voor industrie, bouw, mobiliteit, de agrarische sector en herstel van natuur. De provincie gaat een deel van de twee miljard betalen en hoopt dat ook het Rijk bijdraagt. 'Waar het vandaan moet komen, daar moeten we het nog over hebben. Er zijn ideeën, maar daar is geld en tijd nodig', aldus een woordvoerder.
De komende drie maanden wil de provincie in gesprek met allerlei partijen om tot plannen te komen. De snelheid op twee provinciale snelwegen - A348 en de A326 - gaat sowieso omlaag naar honderd kilometer per uur.
De provincie wil zich richten op drie gebieden: de Veluwe, de Achterhoek en de Rijntakken. Daar is de natuur volgens het Gelders college het meest kwetsbaar. 'De belangen voor Gelderlanders zijn groot: we hebben een grote agrarische sector, het grootste groene natuuroppervlak en grote industriële activiteiten. Zonder natuur kan dat niet, zonder bedrijvigheid willen we het niet', aldus gedeputeerde Peter Drenth.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!