Nieuws

Elektriciteitsmast Doetinchem danst ook in het donker

DOETINCHEM - Hij staat er al een tijdje: 37 meter hoog en gemaakt van 11 ton staal. Het hoogste kunstwerk van Nederland langs de Energieweg in Doetinchem is al sinds 2007 een blikvanger, vooral bij daglicht, maar daar komt woensdag verandering in. Ook tijdens de donkere uurtjes zal de dansende elektriciteitsmast te zien zijn. Woensdagavond worden de lichten voor het eerst ontstoken.
Tot afgelopen zomer werd 'shall we dance', zoals het kunstwerk officieel heet, nog vergezeld door twee andere elektriciteitsmasten. Omdat de elektriciteitskabels ondergronds zijn gegaan hadden ze geen functie meer en zijn die masten inmiddels weggehaald. In 2018 kreeg het kunstwerk al een opfrisbeurt. Het werd toen van een lichte kleur voorzien.

Permanent verlicht

Om de herinnering aan de schoonheid van de oude masten in leven te houden, is er nu een speciaal lichtontwerp gemaakt. Vanaf woensdagavond zal de mast permanent verlicht zijn, synchroon met de straatverlichting. Kunstenaar Floris Schoonderbeek noemt het wel bijzonder om een kunstwerk dat er al tien jaar staat "opnieuw te openen". Hij hoopt dat omwonenden het kunstwerk nu nog meer gaan omarmen.
Nieke Hoitink sprak op Radio Gelderland met Floris Schoonderbeek over de lichten op het kunstwerk:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!