Nieuws

'Mooiste kerktoren van Nederland' straalt weer volop

NIJKERK - Na jaren sparen en een paar weken hard werken is de 'mooiste kerktoren van Nederland' in Nijkerk ook in het donker goed te zien. Tijdens de kerstmarkt zaterdagavond heeft de toren nieuwe, duurzame, verlichting, die werd aangestoken door Woutje Hamstra (86) die het grootste deel van haar leven onder de toren woont.
Door: Ellen Kamphorst in samenwerking met Nijkerk.nieuws.nl
Alle aanwezigen telden samen de lasershow die op de kerk geprojecteerd was af van tien naar nul om uiteindelijk in een gezamelijk ooh en aah te eindigen toen de lichten eindelijk brandde. Voor de hoofdrolspelers in dit verhaal een heel bijzonder moment. 
Ruim 60 jaar heeft Woutje Hamstra al vanuit haar tuin zicht op de toren, waar ze pal onder woont. Zij was het die haar zoons aanspoorde om de toren van de Grote Kerk aan te melden voor een wedstrijd voor de 'Mooiste kerktoren van Nederland.' Henry Hamstra en zijn inmiddels overleden broer moedigden iedereen aan te stemmen en dat werkte: de toren won in 2012 die begeerde titel.

Nieuwe verlichting als eerbetoon

De afgelopen jaren zette Henry zich met een hele groep enthousiastelingen in om de torenverlichting te vernieuwen. Dat dat is gelukt is een cadeau aan zijn broer, zijn stad en zijn moeder. Woutje Hamstra kreeg dan ook de eer om op de knop te drukken. 
Tekst gaat verder na video:
'Mooiste kerktoren van Nederland' straalt weer volop
Een groot deel van de Nijkerkse bevolking en middenstand heeft meebetaald aan de verlichting. Zo is er geld ingezameld door de verkoop van onder andere chocola en koek door lokale ondernemers. Er was een diner in de toren en liefhebbers van de toren konden een penning kopen. Daarnaast kwam er geld van de ondernemersvereniging en de rotary. Alles bij elkaar leverde die acties 45.000 euro op.
Ondernemer en multimiljonair Gerard den Tweel schonk de laatste 35.000 euro die de stichting nodig had om de verlichting aan te schaffen. Van den Tweel is een echte Nijkerker: 'Als ik de toren zie, dan ben ik thuis.' 
Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!