Nieuws

Discussie Ede: Wil je weten wat jouw zorg de gemeenschap kost?

Foto ter illustratie: gemeenteraad Ede. Door: Omroep Gelderland
Stel je kind heeft psychische klachten en moet daarvoor behandeld worden. Wil je dan weten hoeveel die zorg de gemeente kost? En is het überhaupt goed voor mensen om die informatie te hebben? Daarover discussieerden raadsleden in Ede.
EDE - Stel je kind heeft psychische klachten en moet daarvoor behandeld worden. Wil je dan weten hoeveel die zorg de gemeente kost? En is het überhaupt goed voor mensen om die informatie te hebben? Daarover discussieerden raadsleden in Ede.
Een gewijzigde verordening voor jeugdzorg lag voor. Daarin staat dat cliënten voortaan zien wat de kosten van zorg zijn die de gemeente voor hen betaald. Niet iedereen is daar blij mee. 
Vooral de ChristenUnie vindt het te ver gaan. 'Als mensen inzicht willen in wat ze kosten is dat prima, maar we gaan het niet verplichten', stelt Dirjanne van Drongelen. 'Welke boodschap willen we ouders meegeven van kinderen die hulp nodig hebben?'
De partij is bang dat mensen zorg gaan mijden die ze wel nodig hebben. 

Kostenbewust

Maar een meerderheid van de raad kan zich niet vinden in die gedachte. Onder meer Bart Omlo (VVD) spreekt van 'kostenbewustheid' en ziet daar niks verkeerds in. Uit onderzoek zou juist blijken dat veel mensen juist graag inzicht willen in dit soort zorgkosten.
Ook Carola van Ruiswijk (CDA) ziet geen problemen. 'Mensen zien dat er tekorten zijn', zegt ze. 'Laten we ze gewoon volwassen aanvliegen. Dat hoeft geen individuele hulpvraag te blokkeren, ik zie dat verband niet zo.'
De gemeenteraad besloot dat mensen die jeugdhulp ontvangen voortaan wél te zien krijgen, wat dat kost. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.