Nieuws

Toch verder met bomenkap Stelkampsveld in het nieuwe jaar

De bossen bij Barchem.
Na Oud en Nieuw hervat de provincie Gelderland de kap van de bomen in natuurgebied Stelkampsveld bij Barchem. Dat heeft gedeputeerde Peter Drenth gezegd tijdens een bijeenkomst in Barchem. De kap werd vorige maand stilgelegd na protesten. Bij de bijeenkomst waren ruim 150 boeren, omwonenden en andere belangstellenden. © Omroep Gelderland
BARCHEM - Na Oud en Nieuw hervat de provincie Gelderland de kap van de bomen in natuurgebied Stelkampsveld bij Barchem. Dat heeft gedeputeerde Peter Drenth gezegd tijdens een bijeenkomst in Barchem. De kap werd vorige maand stilgelegd na protesten. Bij de bijeenkomst waren ruim 150 boeren, omwonenden en andere belangstellenden.
door George Borghouts en Melanie Lokate
Stelkampsveld is aangewezen als een Natura 2000 gebied en wordt vergroot met 41 hectare. Boeren zijn bang dat ze door een groter natuurgebied in hun achtertuin minder stikstof mogen uitstoten. De kap is na hun demonstratie stilgelegd. 
Tijdens de bijeenkomst is er een redelijk gelaten sfeer. De woede en frustratie van een paar weken geleden tijdens het protest zijn vanavond totaal weg. Iedereen luistert aandachtig naar de presentaties die door de provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en Waterschap Rijn en IJssel gegeven worden. 
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Boeren protesteren tegen bomenkap in Barchem

Nog veel vragen onbeantwoord

'We hebben op een deel van onze vragen antwoorden gekregen', zegt Gert Tessemaker voorzitter van Vereniging Contact Barchem. 'Maar er zijn ook nog wel heel veel open eindjes waar de gedeputeerde en Staatsbosbeheer geen antwoord op kunnen geven.' Hij doelt daarmee op de maatregelen die mogelijk ingevoerd moeten worden als het gaat om de stikstofproblematiek.
'De afgelopen tijd waren inwoners en burgers onzeker, ze hebben nachten wakker geleden, vooral omdat ze niet wisten hoe de vork in de steel zat en die onwetendheid is nu weggenomen.'

Bedreiging maar geen aangifte

Tijdens de protesten vorige maand, voelden medewerkers van Staatsbosbeheer zich bedreigd. 'Ik heb overwogen om aangifte te doen, maar uiteindelijk heb ik dat niet gedaan',  zegt Miranda Berendsen van Staatsbosbeheer.
Boeren kwamen toen met hun trekkers naar het Stelkampsveld om actie te voeren. Op een bepaald moment werden medewerkers van Staatsbosbeheer volgens Berendsen omsingeld door trekkers. De werkzaamheden zijn na de actie stilgelegd.
'We hebben na de tijd met de betrokkenen gesproken en ik denk dat het niet moedwillig gebeurd is. Maar als een situatie zich nog een keer op deze manier voordoet, dan doe ik mogelijk alsnog aangifte.'

Opnieuw trekkers bij protest

Een kleine vijftig boeren kwam met de trekker naar de informatiebijeenkomst. 'Ik schrik hier niet van,' zegt gedeputeerde Peter Drenth. 'Je ziet dit de laatste tijd wel vaker en ik vind het wel een mooi gezicht.' Hij vult aan: 'Je moet niet vergeten dat 18 procent van de boeren bij ons in Gelderland boert en daar ben ik apetrots op.'
Foto: Omroep Gelderland

Wat moet er gebeuren in Stelkampsveld?

De provincie Gelderland en Staatsbosbeheer moeten alle Natura 2000-gebieden herstellen. Volgens Staatsbosbeheer kenmerkt Stelkampsveld zich door hoogteverschillen, bijzondere vennen en grassen.
Er wordt ingezet op herstel van gras- en heidelandschap. Vennen worden hersteld, historisch reliëf komt terug en om de grondwaterstand te herstellen, worden sloten gedempt. Uiteindelijk moet het gebied er weer uit komen te zien zoals het in 1850 er ook ongeveer uitzag. Om het gebied te herstellen wordt Stelkampsveld uitgebreid.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!