Nieuws

Verhuren vakantiewoningen verplicht in gemeente Ede

Een vakantiehuis in de gemeente Ede.
De gemeente Ede stelt het verhuren van vakantiewoningen en caravans aan toeristen verplicht. De nieuwe regel moet permanente bewoning tegengaan. Maar het betekent ook dat eigenaren hun huisjes niet uitsluitend voor eigen vakanties mogen gebruiken. © gemeente Ede
EDE - De gemeente Ede stelt het verhuren van vakantiewoningen en caravans aan toeristen verplicht. De nieuwe regel moet permanente bewoning tegengaan. Maar het betekent ook dat eigenaren hun huisjes niet uitsluitend voor eigen vakanties mogen gebruiken.
Alleen voor parken waar vakantiehuisjes 'sinds jaar en dag' uitsluitend privé gebruikt worden, komt een uitzondering van de verhuurplicht.
'Voor dergelijke parken zal de plicht tot bedrijfsmatige verhuur niet altijd kunnen worden opgenomen en zal het gebruik ten behoeve van de recreatie op een andere manier in de bestemmingsplanregels worden opgenomen', staat in het gemeentelijke kader
Om welke vakantieparken het precies gaat, is niet bekendgemaakt. 

Vanaf 2020

De zogenoemde 'plicht tot bedrijfsmatige verhuur' gaat in de loop van 2020 op de eerste parken gelden, blijkt uit navraag van Omroep Gelderland
Vanaf dan worden de bestemmingsplannen voor vakantieparken namelijk stuk voor stuk aangepast en wordt de verhuurplicht daar waar mogelijk in opgenomen. De Edese gemeenteraad stemde er vorige week raadsbreed mee in. 

Verhuur voor permanente bewoning strafbaar

Ede wil nog meer maatregelen nemen. Terwijl de verhuur voor recreatief gebruik verplicht wordt, moet de verhuur voor permanente bewoning juist overal strafbaar worden, vindt het Edese gemeentebestuur.
Een deel van de verhuurders gaat nu nog vrijuit als hun vakantiewoning permanent bewoond wordt. Het gaat om woningen op parken met een oud bestemmingsplan (van voor 2008). Voorbeelden zijn recreatiepark Berkenrhode in Wekerom, Landgoed De Scheleberg en recreatiepark de Goudsberg in Lunteren. 

Dwangsom van 20.000 euro

Maar vanaf maart 2020 wordt 'het laten gebruiken' van een recreatiewoning voor permanente bewoning ook daar strafbaar, als de raad er mee instemt. Bij verhuur voor permanente bewoning, hangt verhuurders dan een dwangsom van 20.000 euro boven het hoofd.
Op 9 januari wordt er in het Edese raadhuis over het zogenoemde parapluplan recreatieparken gesproken. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.