De Belofte

Provincie adviseert Arnhemse raad om eens bij biocentrale te gaan kijken

Feiten rondom de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard worden volgens de provincie regelmatig onjuist weergegeven. De Arnhemse gemeenteraad zou er daarom goed aan doen een bezoek te brengen aan bouwer Veolia en daarbij ook de leverancier van de biomassa uit te nodigen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Feiten rondom de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard worden volgens de provincie regelmatig onjuist weergegeven. De Arnhemse gemeenteraad zou er daarom goed aan doen een bezoek te brengen aan bouwer Veolia en daarbij ook de leverancier van de biomassa uit te nodigen.
Dat laat de provincie weten in een brief aan het Arnhemse college. De gemeenteraad besloot eind september tegen hout gestookte biomassacentrales te zijn, en de centrale bij de Kleefse Waard in Arnhem te willen sluiten. Daarover moest het college in gesprek met de provincie, die erover gaat.
En dus vond er een gesprek plaats tussen de Arnhemse wethouders Jan van Dellen en Cathelijne Bouwkamp en de Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer. Beeldvorming en verkeerde feiten kunnen van invloed zijn geweest op de Arnhemse besluiten, meent Van der Meer. Een bezoek aan de centrale moet de raad een volledig beeld van de situatie geven.
De Arnhemse wens om de biocentrale te sluiten of verbieden heeft hij ter kennisgeving aangenomen. Maar daar ziet Van der Meer op dit moment geen wettelijke mogelijkheden toe. De omschakeling naar duurzame energie en warmte vraagt volgens hem bovendien om 'gezamenlijkheid' en 'solidariteit'.

'Biomassa nuttige toepassing'

Het afschakelen van het aardgas is een opdracht van het Rijk, laat Van der Meer weten. Veolia voldoet volgens hem aan de opdracht om te zoeken naar duurzame vervangers.
Ook is hij van mening dat het stoken van biomassa, mits er wordt voldaan aan voorwaarden, een nuttige toepassing is en een bijdrage levert aan de omschakeling naar een duurzamere samenleving.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.