Nieuws

Op deze plek langs het water stikt het van het afval

De rivieroever ter hoogte van de Tacitusbrug bij Ewijk ligt bezaaid met afval. In het voorjaar van 2019 lagen er liefst 1157 stuks afval op honderd meter rivieroever. Dat blijkt uit onderzoek van het samenwerkingsverband Schone Rivieren. © Schone Rivieren
EWIJK - De rivieroever ter hoogte van de Tacitusbrug bij Ewijk ligt bezaaid met afval. In het voorjaar van 2019 lagen er liefst 1157 stuks afval op honderd meter rivieroever. Dat blijkt uit onderzoek van het samenwerkingsverband Schone Rivieren.
Schone Rivieren is een initiatief van Stichting De Noordzee, Plastic Soup Foundation en IVN Natuureducatie. Zij hebben in de periode van 2017 tot en met 2019 onderzocht hoeveel afval er langs de rivieren ligt.
Ook wilden ze weten waar het afval vandaan komt en waaruit het is samengesteld. In deze periode is er op 211 locaties langs de Maas en de Waal onderzoek gedaan. In totaal werden er 153.000 stuks afval gevonden.

'Meer afval langs de Waal dan langs de Maas'

In Gelderland werd op elke 100 meter rivieroever ongeveer 200 stuks afval gevonden, het grootste gedeelte (70 procent) was van plastic. Het meeste afval is afkomstig van recreanten aan de rivieroevers.
De onderzoekers noemen het opvallend dat er langs de oevers van de Waal meer recreatief afval werd aangetroffen dan langs de oevers van de Maas. 'Dit kan er op duiden dat er meer gerecreëerd wordt aan de Waal.'
Tussen Ewijk en Winssen werd het meeste afval gevonden. Daar ging het in het voorjaar van 2019 om 1157 stuks afval op 100 meter rivieroever.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!