Nieuws

Wereldprimeur in de Linge: een lift voor vissen

ECHTELD - Vistrappen zijn al lang niet nieuw meer, maar een vislift is dat wel. Waterschap Rivierenland plaatst er tien langs rivier de Linge.
Net zoals een vistrap zorgt een vislift ervoor dat vissen de rivier kunnen afzwemmen zonder hinder te ondervinden van obstakels zoals stuwen. John van Boxtel heeft hem bedacht. 'Wij hebben meer dan een jaar getest. Toen zijn we er achter gekomen dat vissen heel hoge eisen stellen aan de stroomsnelheid', vertelt hij.
Tekst gaat verder na de video:
Wereldprimeur in het water, een heuse vislift

'Zelfs de kleinste visjes kan hij laten zwemmen'

De vislift is een technisch hoogstandje geworden. 'De vislift zorgt zelf dat er altijd de juiste stroomsnelheid aanwezig is en de vis zwemt via een natuurlijke stroom naar boven', zegt hij.
John's uitvinding zit boordevol digitale meters. 'Hij telt de vissen en hij meet de lengte van de vissen. Zelfs de kleinste visjes kan hij laten migreren, dus ook de zwakkere zwemmer. Ook meet hij de zwemsnelheid en de waterkwaliteit.

Dolenthousiast

Het waterschap is dan ook dolenthousiast. 'We hebben gezien dat de vislift werkt', zegt Bjorn Prudon van Waterschap Rivierenland, 'We gaan nu de Boven-Linge, vanaf Tiel tot aan het Pannerdensch Kanaal, bij de stuwen visliften plaatsen.' 
'En dat wordt dan 's werelds eerste 'volg-de-vis-en waterkwaliteit-rivier', dus daarmee hebben we echt een wereldprimeur', aldus Van Boxtel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!