Nieuws

Ede wil camera's om 'illegale auto's' in centrum te weren

De gemeente Ede wil cameratoezicht instellen voor het verkeer in winkelcentrum van de stad. De paaltjes die er nu staan werken niet goed genoeg, blijkt uit onderzoek. Daardoor komt verkeer 'illegaal', zonder vergunning, het centrum binnenrijden. © Pixabay
EDE - De gemeente Ede wil cameratoezicht instellen voor het verkeer in winkelcentrum van de stad. De paaltjes die er nu staan werken niet goed genoeg, blijkt uit onderzoek. Daardoor komt verkeer 'illegaal', zonder vergunning, het centrum binnenrijden.
Het centrum van Ede is doordeweeks tussen 9 en 12 uur 's ochtends bereikbaar voor laad- en losverkeer met een vergunning. Maar 75 procent van het verkeer dat het centrum in komt rijden, heeft die verplichte vergunning niet, blijkt uit tellingen van de gemeente. 
Dat is raar, vindt ook wethouder Peter de Pater (GemeenteBelangen). Dat er zoveel 'illegaal verkeer' de winkelstraten binnenrijdt, komt volgens hem omdat de paaltjes regelmatig stuk zijn. 'We zijn niet tevreden over het mechanische systeem, daarom denken wij een een camerasysteem waarbij de kentekens gescand worden', zegt hij. 
Het camerasysteem zou er in 2020 al moeten komen. 

Laad- en lostijden veranderen

Ook de laad- en lostijden zullen aangepast worden, meldt de wethouder. Winkelend publiek kan nu hinder hebben van rondrijdend vrachtverkeer, dat moet anders, vindt de gemeente. 'We willen de venstertijden in de ochtend significant verkorten en 's avonds compenseren', zegt wethouder de Pater.