Nieuws

Opgeluchte Barry (19) mag in Apeldoorn blijven

Barry (19) is blij en opgelucht. Sinds een paar jaar woont hij in een dependance van de Hoenderloo Groep in Apeldoorn. Hij had zijn leven net een beetje op de rit, maar toen hoorde hij dat de instelling dichtgaat. Gelukkig voor Barry mag zijn woongroep tóch openblijven. Nu zoekt hij alleen nog een nieuwe plek voor zijn museum. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Barry (19) is blij en opgelucht. Sinds een paar jaar woont hij in een dependance van de Hoenderloo Groep in Apeldoorn. Hij had zijn leven net een beetje op de rit, maar toen hoorde hij dat de instelling dichtgaat. Gelukkig voor Barry mag zijn woongroep tóch openblijven. Nu zoekt hij alleen nog een nieuwe plek voor zijn museum.
Een baantje als parttime kok bij de gemeente Apeldoorn, een stabiele plek om te wonen en een vriendin om de hoek: Barry had het voor het eerst in zijn leven een beetje voor elkaar. Maar met een kleine op komst (Barry wordt als alles goed gaat in februari vader) werd alles weer anders.
Tekst loopt door onder de video.
Opgeluchte Barry (19) mag in Apeldoorn blijven

Verplaatsen en verplaatsen

'Kotsmisselijk' was Barry dan ook toen hij hoorde dat de Hoenderloo Groep in 2020 moet sluiten. Hij wil niet weg uit Apeldoorn, niet wéér verplaatst worden 'als een postpakketje', zoals de SP het eerder noemde. Die woorden gebruikt hij inmiddels zelf ook: 'Ik ben geen postpakketje!'
Als jonge jongen werd de in Den Haag geboren Barry al geconfronteerd met veel ellende. Hij moest uit huis en zwierf van pleeggezin naar instelling. Zijn rust vond hij in het verzamelen van spulletjes uit de Tweede Wereldoorlog. In de tuin van de villa waar hij met andere jongeren onder begeleiding woont, is een bescheiden museumpje verrezen, waar al zijn relikwieën staan uitgestald.

Tegen de vlakte

Dit War History Museum 055 zou tegen de vlakte gaan, als Barry moest verkassen. Tot hij woensdag het nieuws kreeg dat De Opstap open mag blijven. Een enorme opluchting voor hem.
Tekst loopt door onder de video.
Opgeluchte Barry (19) mag in Apeldoorn blijven
Toch is Barry er niet gerust op. Over een tijd zal hij, gezien zijn leeftijd, De Opstap moeten verlaten. De angst om het museum te verliezen hakte erin, en dus zegt Barry nu samen met de gemeente te kijken of er niet ergens anders een plekje kan komen voor zijn war museum.
Zijn baby kan hij straks in ieder geval verwelkomen in de stad waar hij zich helemaal thuis is gaan voelen, samen met zijn Apeldoornse vriendin.