Nieuws

Misstanden bij konijnenfokkers: dode en zieke dieren tussen gezonde konijnen

Konijnen op elkaar gepropt in kleine kooien die vergelijkbaar zijn met verboden legbatterijen voor hennen: dat troffen Animal Rights en Konijn in Nood aan bij hun onderzoek naar commerciële konijnenhouderijen. De misstanden vonden onder andere plaats in Halle, Leur en Wehl. © Animal Rights.
ARNHEM - Konijnen op elkaar gepropt in kleine kooien die vergelijkbaar zijn met verboden legbatterijen voor hennen: dat troffen Animal Rights en Konijn in Nood aan bij hun onderzoek naar commerciële konijnenhouderijen. De misstanden vonden onder andere plaats in Halle, Leur en Wehl.
Veel van de beesten die gefilmd werden, hadden wonden aan de poten of beschadigde oren. Ook trof Animal Rights konijnen aan met een verlamd achterlijf of lichamelijke vervormingen. Tussen de levende konijnen lagen tevens zieke, stervende en dode dieren.
De konijnenkooien hebben volgens het onderzoek van Animal Rights een bodem van gaas, waar konijnenpootjes niet goed tegen kunnen. De konijnen hebben weinig tot geen bewegingsruimte en zien nooit daglicht, meldt de dierenrechtenorganisatie op haar website.

Filmopnames

Animal Rights en Konijn in Nood inspecteerden tussen oktober 2018 en november 2019 ongeveer een kwart van de konijnenfokkers die nog bestaan in Nederland. Op filmopnames is te zien hoe het de beesten in de commerciële houderijen vergaat. Bij welke bedrijven in Gelderland is gefilmd, is niet bekend.
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
Misstanden bij konijnenfokkers: dode en zieke dieren tussen gezonde konijnen
Arie Kool, voorzitter van de vakgroep Konijnenhouderij van LTO Nederland, vindt dat Animal Rights een naar beeld schetst van de houderijen. 'Als konijnenhouder heb je maar een belang: je dieren gezond houden. Het is dan ook heel erg intimiderend dat Animal Rights elk jaar weer de hele sector probeert zwart te maken.'

Eén doel

Volgens de voorzitter draait het bij Animal Rights maar om één doel: een einde maken aan de veehouderij in Nederland. Hij trekt de werkwijze van de organisatie dan ook in twijfel. 'Helaas zorgen inbrekers voor leed tijdens hun inbraak. Dieren raken in paniek van het nachtelijk bezoek dat gepaard gaat met fel licht en herrie.'
Daarnaast is Arie Kool niet te spreken over de videobeelden die Animal Rights presenteert: 'Juist omdat de locatie, de omstandigheden en de betrouwbaarheid van de beelden van extremistische groepen niet kan worden geverifieerd is hun ambitie om een hele sector zwart te maken des te schadelijker.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!