Nieuws

Stikstofuitstoot bij 88 bedrijven? De provincie weet het niet

Bij 88 bedrijven waar de provincie bevoegd gezag is, ontbreekt een natuurvergunning. De provincie schrijft geen idee te hebben of die bedrijven stikstof uitstoten en 'zo ja, hoeveel dat is.' © Provincie Gelderland
ARNHEM - Bij 88 bedrijven waar de provincie bevoegd gezag is, ontbreekt een natuurvergunning. De provincie schrijft geen idee te hebben of die bedrijven stikstof uitstoten en 'zo ja, hoeveel dat is.'
door Gerwin Peelen
De provincie Gelderland nam de bedrijven onder de loep na een uitzending van EenVandaag. Daaruit bleek dat grote bedrijven vaak geen natuurvergunning hebben, terwijl juist die vergunning duidelijkheid moet geven over de stikstofuitstoot. De SP stelde statenvragen. 
De provincies controleren grotere bedrijven. Kleinere bedrijven en particulieren vallen onder de gemeenten. In totaal vallen er 208 bedrijven onder het provinciaal toezicht. 

Weinig actie mogelijk

Het college van gedeputeerde staten zegt dat er op dit moment weinig actie mogelijk is omdat de landelijke aanpak van de stikstofcrisis nog volop in ontwikkeling is. Wel gaat de provincie bekijken welke bedrijven precies een natuurvergunning nodig hebben.
Naast de 88 bedrijven hadden nog eens 60 bedrijven een regeling onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) getroffen, maar die regelingen zijn vervallen. De Raad van State zette eerder dit jaar een streep door dat programma omdat het in strijd is met Europese regelgeving.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!