Nieuws

'De harde knallen zijn het leukst', jeugd leert carbidschieten

Het is nog 23 dagen tot oudjaarsdag, maar in Nijkerkerveen zijn ze eenmalig nú al begonnen met carbidschieten. Onder de noemer 'jong geleerd is oud gedaan' wordt de jongste jeugd klaargestoomd om op de laatste dag van 2019 veilig te kunnen knallen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het is nog 23 dagen tot oudjaarsdag, maar in Nijkerkerveen zijn ze eenmalig nú al begonnen met carbidschieten. Onder de noemer 'jong geleerd is oud gedaan' wordt de jongste jeugd klaargestoomd om op de laatste dag van 2019 veilig te kunnen knallen.
Het doel van het Carbidteam Nijkerkerveen is om kinderen vast voor te bereiden op het grotere knalwerk. Dat doen ze door de kids tussen de 4 en 8 jaar middels een leeg blikje verf, water en een blokje carbid uit te leggen hoe het veilig aansteken in zijn werk gaat.
'We proberen de jongeren te porren om te gaan carbidschieten', zegt Wim Ruiter van het carbidteam. 'Veiligheid is belangrijk. Ze moeten vooral letten op de gehoorbescherming en de afstand tot de melkbus.'

Van verfpotje tot échte melkbus

Na de uitleg kan de jeugd ook zelf knallen met een échte melkmus. Een bal schiet daarbij tientallen meters door de lucht. 'Ik ga elk jaar met papa mee, de harde knallen zijn het leukst', zegt een jeugdige deelnemer. 
Bekijk de reportage over de uitleg van carbidschieten (tekst gaat verder onder de video):
Nu al carbidschieten? De jongste jeugd maakt zich in Nijkerkerveen klaar!
Officieel mag carbidschieten - net als vuurwerk afsteken - pas op oudjaarsdag, maar speciaal voor de uitlegdag voor kinderen wordt er in Nijkerkerveen een uitzondering gemaakt. Ruiter hoopt dat zijn kinderen het later van hem kunnen overnemen. 'Dan doen zij het werk en kunnen wij met een potje bier toekijken.'

'Mooi om te organiseren'

Tot die tijd moet het Carbidteam Nijkerkerveen, bestaande uit ongeveer tien leden, de organisatie zelf op zich nemen. 'Maar het is elk jaar weer mooi om dit te organiseren', vindt Ruiter. Op oudjaarsdag worden er ook dit jaar weer duizenden mensen verwacht op het knalterrein van het Cardbidteam Nijkerkerveen.
Vorig jaar deed het team mee aan de 'Gelderse Carbidschietcompetitie' van Omroep Gelderland, waar het indruk maakte met zijn grote hoeveelheid melkbussen van wel 500 liter en harde knallen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!