Nieuws

Flinke schade aan woningen door plofkraak in Ede: 'Uit bed geblazen'

EDE - Een plofkraak heeft in de nacht van donderdag op vrijdag grote schade aangericht bij een pinautomaat van de SNS Bank aan de Parkweg in Ede. Woningen in de omgeving raakten beschadigd. Het is onduidelijk of er geld is buitgemaakt.
De plofkraak gebeurde rond 04.00 uur. Er was sprake van een flinke explosie, waardoor onder meer de ruiten van woningen sneuvelden. Ook de pui van de bank liep zware schade op. Delen van het plafond kwamen naar beneden. Een geparkeerde bedrijfsbus bleef ook niet zonder schade. Eén brokstuk vloog een woning binnen, dwars door een rolluik.
De twee daders gingen er na de plofkraak op een scooter vandoor richting Hoog Maanen. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. Wel werd een melding verspreid via burgernet, waarin de politie om tips vraagt. De recherche is vrijdagochtend bezig met onderzoek.
De tekst gaat door onder de video
Flinke schade aan woningen door plofkraak in Ede: 'Uit bed geblazen'

Uit bed geblazen

De bewoners van een bovengelegen huis moesten na de explosie hun huis uit. 'We werden bijna uit bed geblazen', zegt bewoonster Barbara Kolkman. Zij en haar vriend bleven gelukkig wel ongedeerd. Hun woning liep flinke schade op. De ruiten liggen er grotendeels uit.

'Explosieve lucht'

René Soeters woont op vijftig meter afstand van de bank. Hij en zijn vrouw schrokken direct wakker van de explosie. 'Na de knal kwam er een explosieve lucht bij onze slaapkamer naar binnen. Dat deed mij denken aan mijn diensttijd', zegt hij. 'Ik stond meteen na de knal op straat, nog voor de hulpdiensten arriveerden. Mijn buurman had inmiddels de politie gebeld.'
Vrijdag wordt bekeken of er sprake is van verdere schade en of de woning boven de bank nog bewoonbaar is.
De tekst gaat door onder de afbeelding
Een plofkraak heeft in de nacht van donderdag op vrijdag grote schade aangericht bij een pinautomaat van de SNS Bank aan de Parkweg in Ede. Woningen in de omgeving raakten beschadigd. Het is onduidelijk of er geld is buitgemaakt. © Omroep Gelderland

Minder automaten

Onlangs werd duidelijk dat ABN Amro de helft van al haar pinautomaten in Nederland weghaalt. De automaten waren een geliefd doelwit van criminelen. De vrees bestaat dat zij nu hun vizier richten op pinautomaten van andere banken. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!