Nieuws

Getouwtrek Laborijn kost gemeente Oude IJsselstreek miljoenen

Het kost de gemeente Oude IJsselstreek naar verwachting 8,9 miljoen euro om uit sociale dienst Laborijn te stappen. Dat werd vrijdagochtend bekend na een berekening van een onafhankelijk bureau. © REGIO8
DOETINCHEM - Het kost de gemeente Oude IJsselstreek naar verwachting 8,9 miljoen euro om uit sociale dienst Laborijn te stappen. Dat werd vrijdagochtend bekend na een berekening van een onafhankelijk bureau.
Het bedrag van 8,9 miljoen euro is een indicatie, dit kan mogelijk oplopen tot 12,5 miljoen euro. 

Vernietigend rapport

Afgelopen zomer maakte de gemeente, een dag na het vernietigende rapport van bureau Berenschot, het voornemen bekend om te stoppen met de sociale dienst. Oude IJsselstreek was niet tevreden over de manier waarop Laborijn omging met haar cliënten en wilde zo snel mogelijk de menselijke maat terug hebben. Uit het rapport kwamen misstanden bij de sociale dienst naar voren, waarbij een groot deel van de cliënten zich gekleineerd en geminacht voelde.

Lijmpoging zonder resultaat

De afgelopen maanden is een lijmpoging gedaan tussen de gemeenten Aalten, Montferland, Doetinchem en Oude IJsselstreek, die sinds 2015 in de sociale dienst Laborijn zitten. Er is gekeken naar een uitgewerkt plan, zodat deze aansluit bij de visies van alle deelnemende gemeenten. Tot op heden is dit nog niet mogelijk gebleken.
Een onafhankelijk bureau kwam vrijdagochtend met een eerste berekening van de uittreedsom. Oude IJsselstreek moet nog voor het einde van het jaar een besluit nemen over het uittreden. Volgende week is het woord aan de gemeenteraad om hierover een oordeel te vellen.