Instellingen

Niet eerder vertoond: jonge Bennie Jolink in dorpsfilm Hummelo

Bennie (zwarte kuif) links naast de BB - still uit film
Bennie (zwarte kuif) links naast de BB - still uit film
De Eendracht - still uit film
De Eendracht - still uit film

HUMMELO - Bennie Jolink als jochie van negen jaar in korte broek in zijn geliefde Hummelo. Daarmee start donderdag de eerste film van de nieuwe reeks van 'Ons Dorp', de nostalgische tv-serie van Omroep Gelderland.

Jolink had de opnames zelf nog nooit gezien en reageert heel enthousiast als commentator bij de film uit 1956. Voor Normaal-fans is de film verplichte kost: diverse nummers van de band hebben de geboorteplaats van de zanger als inspiratiebron.

Verslaggever Melanie Lokate liep met Bennie Jolink door Hummelo en sprak met hem over zijn jeugd:

Bennie is negen jaar en loopt in zijn korte broek een paar keer voor de camera. Hendrik Wonnink, die model stond voor het lied en de Normaal-figuur Hendrik Haverkamp is ook op de film te zien. 'Er waren geen geheimen, iedereen kende iedereen heel goed, we kenden elkaars familiegeschiedenis', zegt Jolink in het programma. 

Bijzondere jeugdopnames

De bijzondere jeugdopnames van de Normaal-zanger zijn buiten Hummelo nooit vertoond. Bennie komt in beeld wanneer het schildersbedrijf van zijn vader de camera op bezoek krijgt en is ook te zien vlak na zijn moeder, die achter hun huis een lammetje melk geeft.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bennie (rechts) met broer en konijnen - still uit de film

De jonge Jolink zit met zijn broer bij een paar konijnen en kijkt even recht in de lens van de cameraman. Op het einde van de film, wanneer de optocht van de Hummelose verenigingen passeert, zien we Bennie vlak achter de mannen van BB (Bescherming Bevolking) aanhuppelen met een grasspriet in zijn mond.

Fragmenten met Bennie als jochie van negen jaar

Feest van herkenning

Voor Ben en zijn co-commentator Henk Greven is de film een feest van herkenning, beiden reageren enthousiast op personen ('Oh, da's Ada van Jo van Jan')  en situaties die voorbijkomen. 

De dorpsfilm van 1956 laat een idyllisch beeld zien van een Achterhoeks plaatsje zonder al te veel verkeer en een prachtig landschap met een fraai landgoed Enghuizen, dat tijdens kermis/volksfeest een belangrijke rol speelt.

Ben legt aan het eind nog even uit hoe het ook alweer zit met de rol van de Bielemannen tijdens de kermis. Henk Greven vertelt over schietvereniging Willem Tell: 'Toen begonnen ze nog met een biertje en gingen dan schieten. Dat mag nu natuurlijk niet meer.' Het is wel duidelijk waar de inspiratie voor heel veel Normaal-songs vandaan komt: uit Hummelo, oftewel 'Hummel is 't darp'!

Een mooie BSA en kippenvel bij eerste muzikale herinnering

Ook dé stier en de 'motorbolle' (motor waarmee sperma van de stier werd rondgebracht) van KI-station Oude IJssel in Hummelo komen in beeld, en natuurlijk reageert Jolink op die motor: 'Dat is wel een mooi BSA zeg, poh !'.

Niet te missen is ook de prachtige sportwagen die uit de garage komt van de graaf van het landgoed. De Gouden Karper is het enige horecapand dat Ben nog wel eens bezoekt, in andere kroegen wordt hij 'alleen moar aangegaapt'. De afsluitende optocht brengt Muziekvereniging Eendracht in beeld: 'Mijn eerste muzikale herinnering is de muziek van De Eendracht, daar krijg ik nog steeds kippenvel van'.

Ons Dorp met Ben Jolink is donderdag 2 januari vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland en al eerder via onze social media-kanalen.     

Ons Dorp: donderdagen vanaf 17.20 uur (ieder uur herhalingen) en eerder die dag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland.

Na Hummelo volgt op 9 januari de dorpsfilm van Driel 1967.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!